| |     latinica | english  
Főoldal
Tourismus Organisation Serbiens
SIEPA

 

   
 
Kapcsolat

 

Munkaidő
A Nagykövetség nyitvatartása:
8:00 – 16:00 

Ügyfélfogadás a konzuli osztályon:
10:00 - 13:00

Ünnepek


Dózsa György út 92/b
H-1068 Budapest
Magyarország

Nagykövetség:

Telefon:      + 361 / 322-98-38

Elhelyezkedés/térkép
Fax:          + 361/  322-14-38 Konzuli joghatóság
  Tiszteletbeli konzulok
Konzuli osztály:  
Telefon:  + 361 / 322-14-39 Nagykövetségi e-mail:
budapest@serbiaemb.t-online.hu
Fax:          + 361/  352-88-46

Konzulátusi e-mail:
budapest-consulat@serbiaemb.t-online.hu

Telefon konzularnog :    WEB: http://www.budapest.mfa.gov.rs
   

 

Őexcellenciája Ivan Todorov átadta megbízólevelét Őexcellenciája Áder János köztársasági elnöknek (2018.12.17.)

Szerbia Köztársaság újonnan kinevezett magyarországi nagykövete, Őexcellenciája Ivan Todorov 2018.12.17-én átadta megbízólevelét Őexcellenciája Áder János magyar köztársasági elnöknek.

Szerbia Köztársaság budapesti diplomáciai képviselőinek a küldöttségét Budán a Sándor-palotában fogadták, ahol Áder János államfő üdvözölte az újonnan kinevezett szerbiai nagykövetet, aki a megbízólevél átadásakor örömmel nyugtázta, hogy szomszédos és baráti országba érkezett, és kijelentette, hogy megbizatásának ideje alatt elkötelezetten munkálkodik Szerbia Köztársaság és Magyarország együttműködésének további erősítésén, és a szerb és a magyar nép kapcsolatainak elmélyítésén.

Az udvariassági beszélgetés során mindkét fél úgy értékelte, hogy Szerbia Köztársaság és Magyarország bilaterális kapcsolatai kiválóak, és a két nép történelme során a legmagasabb szintet érték el. Áder János köztársaság elnök kiemelte, hogy Magyarország Szerbiára mint őszinte barátra, és kiváló együttműködő partnerre tekint az élet minden területén. Elégedettségét fejezte ki a kétoldalú kapcsolatok magas szintjével, amely mindenek előtt a két nép történelmi megbékésének az eredménye.

A megbízólevél átadása után Ivan Todorov nagykövet, Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetsége munkatársainak a jelenlétében, állami tiszteletadás mellett megkoszorúzta az Ismeretlen Katona sírját a Hősök terén.

 

SZERBIA KÖZTÁRSASÁG TERÜLETÉRE VALÓ BEUTAZÁS FELTÉTELEI KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK RÉSZÉRE

Az Európai Unió, valamint a schengeni országok állampolgárai érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel be- és átutazhatnak, illetve hat hónapon belül maximum 90 napig tartózkodhatnak Szerbia Köztársaság területén.

További információk beutazási feltételekről itt.


SZERBIA KÖZTÁRSASÁG MEGSZÜNTETI A VÍZUMKÖTELEZETTSÉGET AZ AZERBAJDZSÁNI KÖZTÁRSASÁG ÁLLAMPOLGÁRAI SZÁMÁRA

Szerbia Köztársaság Kormánya 2018. május 5-én határozatot fogadott el a vízumkötelezettség megszüntetéséről az Azerbajdzsáni Köztársaság állampolgárai számára. A határozat minden típusú útlevélre vonatkozik. Eszerint az Azerbajdzsáni Köztársaság állampolgárai be- és átutazhatnak, illetve a belépés napjától számítva egy 180 napos perióduson belül maximum 90 napig tartózkodhatnak Szerbia Köztársaság területén. A határozat 2018. június 2-án lép érvénybe.

SZERBIA KÖZTÁRSASÁG MEGSZÜNTETI A VÍZUMKÖTELEZETTSÉGET A BURUNDI KÖZTÁRSASÁG ÁLLAMPOLGÁRAI SZÁMÁRA

Szerbia Köztársaság Kormánya 2018. május 24-i ülésén határozatot fogadott el a vízumkötelezettség megszüntetéséről a Burundi Köztársaság állampolgárai számára, ami valamennyi típusú útlevél birtokosára vonatkozik. A határozat értelmében a Burundi Köztársaság állampolgárai be- és átutazhatnak, illetve egy éven belül a belépés napjától számítva maximum 30 napig tartózkodhatnak Szerbia Köztársaság területén, amennyiben ennek nincs akadálya az Idegenrendészeti törvény 11. szakasza alapján. A határozat 2018. június 2-án lép érvénybe. Amennyiben a Burundi Köztársaság állampolgárai 30 napnál tovább szeretnének Szerbiában tartózkodni, vagy Szerbiában szeretnének iskolába járni, élni, munkába állni, média- vagy egyéb tevékenységgel foglalkozni, kötelesek vízumot igényelni mielőtt belépnének Szerbia Köztársaság területére. Amennyiben a felsorolt országok állampolgárai már 30 napon át tartózkodtak Szerbiában, és egy éven belül szeretnének ismételten belépni, akkor a következő belépés előtt vízumot kell igényelniük.

SZERBIA KÖZTÁRSASÁG MEGSZÜNTETI A VÍZUMKÖTELEZETTSÉGET GRÚZIA ÁLLAMPOLGÁRAI SZÁMÁRA

Szerbia Köztársaság Kormánya 2018. március 8-án határozatot fogadott el a vízumkötelezettség megszüntetéséről Grúzia magánútlevéllel rendelkező állampolgárai számára. Ezen grúz állampolgárok be- és átutazhatnak, illetve a belépés napjától számítva maximum 30 napig tartózkodhatnak Szerbia Köztársaság területén, amennyiben ennek nincs akadálya az Idegenrendészeti törvény 11. szakasza alapján. A határozat 2018. március 9-én lép érvénybe.

SAINT VINCENT ÉS A GRENADINE-SZIGETEK MEGSZÜNTETI A VÍZUMKÖTELEZETTSÉGET SZERBIA KÖZTÁRSASÁG ÁLLAMPOLGÁRAI SZÁMÁRA

Saint Vincent és a Grenadine-szigetek Kormánya határozatot fogadott el a vízumkötelezettség megszüntetéséről Szerbia Köztársaság valamennyi típusú útlevéllel rendelkező állampolgárai számára, akik be- és átutazhatnak, illetve egy éven belül a belépés napjától számítva maximum 30 napig tartózkodhatnak Saint Vincent és a Grenadine-szigetek területén. A határozat 2018. február 21-én lépett érvénybe.


 
 
 
Dejan Tomašević, a FIBA Európa elnökjelöltje Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetségében, 2019. 04. 16.

Elnöki programjának bemutató körútja során Dejan Tomašević, Szerbia Kosárlabda Szövetségének a főtitkára, az európai kosárlabda föderáció, a FIBA Európa elnökjelöltje április 16-án Budapesten a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségében (MKOSZ) tett látogatást. A program bemutatóján jelen volt Őexcellenciája Ivan Todorov, Szerbia Köztársaság budapesti nagykövete is.

A MKOSZ-ban folytatott beszélgetés után Dejan Tomašević ellátogatott Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetségébe egy rövid szivélyes beszélgetés erejéig.

Dejan Tomašević főtitkárt Szerbia Kosárlabda Szövetsége ez év márciusában jelölte hivatalosan a FIBA Európa elnöki posztjára, arra való tekintettel, hogy sokévi sikeres munkájának köszönhetően Szerbia válogatottjai számos érmet szereztek a legnagyobb európai és világversenyeken, és pályafutása során minden más területen is kimagasló eredményeket ért el. A FIBA Európa elnöki posztjára való jelölésére pozitív visszajelzés érkezett számos régió-beli és európai kosárlabda szövetségtől.

A FIBA Európa első emberét a szervezet közgyűlésén választják meg május 24-én Münchenben.

(A képen: Dejan Tomašević és Őexcellenciája Ivan Todorov)


Megemlékezés a Jugoszlávia elleni NATO bombázás 20. évfordulójáról, 2019.03.26.

Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetségén a Védelmi Minisztérium képviseletének a szervezésében március 26-án megemlékeztek a Jugoszlávia elleni NATO bombázás 20. évfordulójáról.

Több állam Budapesten akkreditált katonai attaséjának, a magyarországi szerb intézmények és szervezetek, valamint az Szerb Pravoszláv Egyház képviselőinek a jelenlétében bemutatták Szerbia Köztársaság Védelmi Minisztériumának a Jugoszlávia elleni 1999-es NATO bombázásról és a Szerb Katonaság mai geopolitikai szerepéről készült dokumentumfilmet.

A filmvetítés előtt Duško Đekić alezredes, Szerbia Védelmi Minisztériumának budapesti véderő attaséja szólt az egybegyültekhez, emlékeztetve arra, hogy március 24-én Szerbia minden évben tisztelettel adózik a NATO bombázás áldozatainak emléke előtt, megemlékezik ennek, és minden más, Szerbiát érintő háborúnak az áldozatairól.

„A NATO bombázás óta húsz év telt el, de az emlékek élnek, és tudatában vagyunk a nem kívánt összetűzés következményeinek is. Akkoriban a nemzetközi közösség egy része a saját politikai, gazdasági és katonai céljait szem előtt tartva katonai intervencióval beavatkozott a volt JSZSZK területén folyt polgárháború befejező szakaszába. A katonák, általában véve, nem támogatják a háborút, mert tudják, milyen közvetkezményekkel jár, de ők a határozatokat a háborúban hozzák és nem döntenek a háborúról. Ezért álltak 1999-ben a fegyveres erők az akkori jugoszláv állam védelmének az élére, teljesítve így alkotmányos szerepüket, azt cselekedve, amire a katonai eskütétellel és a becsületükkel kötelezték magukat” – mondta alkalmi beszédében Duško Đekić alezredes.

(A fotókon: Őexcellenciája Ivan Todorov, Szerbia budapesti nagykövete és Duško Đekić alezredes, véderő attasé és a vendégek)


Pályázat a régió-beli és a diaszpórában élő szerbek projekjeinek társfinanszírozására, 2019.03.21.

Szerbia Köztársaság Külügyminisztériumának a Szerb Diaszpórával és a Régió-beli Szerbekkel Együttműködő Igazgatósága pályázatot hirdet olyan projektek társfinanszírozására, amelyek minőségüknél fogva hozzájárulnak az anyaország és a régió-beli szerbek, valamint az anyaország és a diaszpóra kapcsolatainak megőrzéséhez és erősítéséhez.

A pályazatokra 2019 március 13-a és április 1-je között jelentkezhetnek az érdeklődők.

A pályázatokról és a pályázási eljárásról bővebbet a következő web-címen olvashatnak:

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/


Külügyminisztérium
Napi hírek 
Közlemények 
Fotóalbum 


Népképviselőház

Szerbia Köztársaság Elnöke

Szerbia Köztársaság Kormánya

Külügyminisztérium