| |     magyar | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama):

10:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Dozsa Gyorgy ut 92/b
H-1068 BUDIMPEŠTA
MAĐARSKA

Telefon centrala:      + 361 / 322-98-38 Lokacija/Mapa
  Konzularna nadležnost
Faks:                          + 361 / 322-14-38 Počasni konzuli
   

Konzularno odeljenje

Telefon:                   + 361 / 322-14-39

E-mail Ambasade RS:
budapest@serbiaemb.t-online.hu

E-mail konzularnog odeljenja:
budapest-consulat@serbiaemb.t-online.hu

Faks:                        + 361 / 352-88-46  
oFaFeodlefon konzoularn       og Veb sajt: http://www.budapest.mfa.gov.rs
   

 

 

Nj.E. Ivan Todorov predao je akreditivna pisma predsedniku, Nj.E. Janošu Aderu (17.12.2018.)

Novоimenovani ambasador Republike Srbije u Mađarskoj, Nj.E. Ivan Todorov, predao je akreditivna pisma predsedniku Mađarske, Nj.E. Janošu Aderu, 17. decembra 2018.godine.

Delegacija diplomatskog predstavništva Republike Srbije dočekana je u predsedničkoj palati „Šandor” u Budimu, gde je predsednik Janoš Ader poželeo dobrodošlicu novoimenovanom ambasadoru, koji je prilikom predaje akreditivnih pisama istakao zadovoljstvo dolaskom u prijateljsku, susednu zemlju, kao i da će tokom mandata u punoj meri biti posvećen daljem jačanju sveukupne saradnje između R.Srbije i Mađarske i povezivanju srpskog i mađarskog naroda.

Tokom kurtoaznog razgovora, obostrano je ocenjeno da su bilateralni odnosni između R.Srbije i Mađarske na veoma visokom niovu, istorijski gledano, na maksimumu. Predsednik Janoš Ader je poručio da Mađarska u Srbiji vidi iskrenog prijatelja i dobrog partnera u saradnji u svim oblastima, izrazivši zadovoljstvo visokim stepenom bilateralnih odnosa, koji su rezultirali, pre svega, činom istorijskog pomirenja dva naroda.

Nakon predaje akreditivnih pisama, ambasador Ivan Todorov je u prisustvu saradnika Ambasade R. Srbije, uz državne počasti, položio venac na spomenik Neznanom junaku na Trgu Heroja.

 

USLOVI ZA ULAZAK STRANACA NA TERITORIJU REPUBLIKE SRBIJE


Državljani Evropske unije i Šengenskih zemalja mogu da uđu, tranzitiraju i borave u Republici Srbiji najduže 90 dana u periodu od šest meseci sa važećom ličnom kartom ili pasošem.

O uslovima za ulazak državljana drugih zemalja opširnije ovde.


KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE, I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. Prijava za konkurse traje od 12. do 30. marta 2018. godine.
Informacije, uslovi i način realizacije konkursa, mogu se naći na sledećeim veb adresama:
Za dijasporu:
http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/
Za Srbe u regionu:
http://dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/

 

UKINUTE VIZE ZA ULAZAK DRŽAVLJANA REPUBLIKE AZERBEJDŽAN U REPUBLIKU SRBIJU

Vlada Republike Srbije donela je 24.5.2018. godine Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Azerbejdžan, nosioce svih vrsta pasoša. Prema ovoj Odluci, državljani Republike Azerbejdžan mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do 90 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju u periodu od 180 dana. Odluka stupa na snagu 2.6.2018. godine.

UKINUTE VIZE ZA ULAZAK DRŽAVLJANA REPUBLIKE BURUNDI U REPUBLIKU SRBIJU

Vlada Republike Srbije donela je 24.5.2018. godine Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Burundi, nosioce svih vrsta pasoša. Prema ovoj Odluci, državljani Republike Burundi mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do 30 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka stupa na snagu 2.6.2018. godine. Državljani Republike Burundi, nosioci svih vrsta pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji Republike Srbije u periodu dužem od 30 dana ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju Republike Srbije. Ukoliko žele da uđu u Republiku Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u Republiku Srbiju u periodu od godinu dana za sledeći ulazak u Republiku Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.

VLADA REPUBLIKE SRBIJE UKINULA VIZE ZA DRŽAVLJANE GRUZIJE

Vlada Republike Srbije donela je 8.3.2018. godine Odluku o ukidanju viza za državljane Gruzije, nosioce običnih pasoša po kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije bez viza u trajanju do 30 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11 Zakona o strancima. Odluka je stupila na snagu 9.3.2018. godine.

VLADA ST. VINSENTA I GRENADINA UKINULA VIZE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE

Vlada St. Vinsenta i Grenadina donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce svih pasoša, za ulazak i boravak na teritoriji St. Vinsenta i Grenadina u trajanju do 30 dana u periodu od godinu dana. Odluka je stupila na snagu 21.2.2018. godine.

 


 
 
 
Dejan Tomašević, kandidat za predsednika FIBA Evropa u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, 16. 04. 2019.

U sklopu prezentacije svog programa za predsednika Evropske košarkaške federacije FIBA Evropa generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević posetio je 16. aprila Košarkaški savez Mađarske. Na prezentaciji je prisustvovao i Nj.E. Ivan Todorov, ambasador Republike Srbije u Budimpešti.

Nakon razgovora u Košarkaškom savezu Mađarske, Dejan Tomašević je posetio Ambasadu Republike Srbije u Budimpešti i zadržao se na kratkom srdačnom razgovoru.

Dejana Tomaševića je Košarkaški savez Srbije zvanično kandidovao za predsednika FIBA Evropa u martu ove godine, imajući u vidu da je tokom niza godina njegovog uspešnog rada reprezentativne selekcije Srbije osvajale brojna odličja na najvećim evropskim i svetskim takmičenjima, a postigao je vrhunske rezultate i na svim poljima tokom karijere. Njegova kandidatura za prvog čoveka FIBA Evrope je naišla na pozitivne reakcije brojnih košarkaških saveza regiona i Evrope.

Prvi čovek FIBA Evropa će biti izabran 24. maja 2019. godine u Minhenu na izbornoj Skupštini.

(Na slici: Dejan Tomašević i Nj.E. Ivan Todorov)


U Ambasadi Republike Srbije je obeležena 20. godišnjica NATO bombardovanja protiv Jugoslavije, 26.03.2019.

U Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti je u organizaciji Izaslanstva odbrane Republike Srbije 26. marta obeležena 20. godišnjica NATO bombardovanja protiv Jugoslavije.

U prisustvu vojnih izaslanika više zemalja i predstavnika srpskih institucija i organizacija, kao i Srpske pravoslavne crkve u Budimpešti prikazan je dokumentarni film Ministarstva odbrane Srbije o događajima za vreme NATO bombardovanja 1999. godine i o ulozi Vojske Srbije u današnjim geopolitičkim uslovima.

Pre prikazivanja filma prisutnima se obratio izaslanik Ministarstva odbrane Srbije u Budimpešti, potpukovnik Duško Đekić, podsećajući da 24. marta Srbija svake godine odaje poštu žrtvama NATO bombardovanja, seća se svojih žrtava iz tog rata, ali i svih drugih, kroz koje je Srbija prošla.

„Od NATO bombardovanja je prošlo dvadeset godina, ali su sećanja još uvek živa, kao i posledice neželjenog sukoba. Tada se deo međunarodne zajednice vojnom intervencijom umešao u završnicu građanskog rata na tlu bivše SFRJ, sledeći svoje političke, ekonomske i vojne ciljeve. Vojnici, generalno ne podržavaju ratove, zato što znaju njihove posledice, ali oni donose odluke u ratu, a ne o ratu. Zato su oružane snage 1999. godine stale na čelo odbrane tadašnje države Jugoslavije, izvršavajući svoju ustavnu ulogu i čineći ono na šta su se obavezali vojničkom zakletvom i svojom čašću“ – rekao je potpukovnik Duško Đekić povodom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja.

(Na fotografijama: Ambasador Republike Srbije Ivan Todorov i vojni izaslanik Duško Đekić tokom prijema i gosti tokom prikazivanja dokumentarnog filma o NATO bombardovanju.)


Konkursi za sufinansiranje projekata namenjenih Srbima u regionu i dijaspori, 21.03.2019.

Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije raspisala je konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza između matične države i Srba u regionu, kao i matične države i dijaspore.

Konkursi su otvoreni od 13. marta do 1. aprila 2019. godine.

Informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se naći na sledećoj web adresi:

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova