| |     magyar | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama):

10:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Dozsa Gyorgy ut 92/b
H-1068 BUDIMPEŠTA
MAĐARSKA

Telefon centrala:      + 361 / 322-98-38 Lokacija/Mapa
  Konzularna nadležnost
Faks:                          + 361 / 322-14-38 Počasni konzuli
   

Konzularno odeljenje

Telefon:                   + 361 / 322-14-39

E-mail Ambasade RS:
budapest@serbiaemb.t-online-hu

E-mail konzularnog odeljenja:
budapest-consulat@serbiaemb.t-online.hu

Faks:                        + 361 / 352-88-46  
oFaFeodlefon konzoularn       og Veb sajt: http://www.budapest.mfa.gov.rs
   

 

USLOVI ZA ULAZAK STRANACA NA TERITORIJU REPUBLIKE SRBIJE


Državljani Evropske unije i Šengenskih zemalja mogu da uđu, tranzitiraju i borave u Republici Srbiji najduže 90 dana u periodu od šest meseci sa važećom ličnom kartom ili pasošem.

O uslovima za ulazak državljana drugih zemlja opširnije ovde.


KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE, I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. Prijava za konkurse traje od 12. do 30. marta 2018. godine.
Informacije, uslovi i način realizacije konkursa, mogu se naći na sledećeim veb adresama:
Za dijasporu:
http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/
Za Srbe u regionu:
http://dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/

VLADA REPUBLIKE SRBIJE UKINULA VIZE ZA DRŽAVLJANE GRUZIJE

Vlada Republike Srbije donela je 8.3.2018. godine Odluku o ukidanju viza za državljane Gruzije, nosioce običnih pasoša po kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije bez viza u trajanju do 30 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11 Zakona o strancima. Odluka je stupila na snagu 9.3.2018. godine.

VLADA ST. VINSENTA I GRENADINA UKINULA VIZE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE

Vlada St. Vinsenta i Grenadina donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce svih pasoša, za ulazak i boravak na teritoriji St. Vinsenta i Grenadina u trajanju do 30 dana u periodu od godinu dana. Odluka je stupila na snagu 21.2.2018. godine.

VLADA REPUBLIKE KOLUMBIJE UKINULA VIZE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE

Vlada Republike Kolumbije donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce svih pasoša, za ulazak i boravak na teritoriji Republike Kolumbije u trajanju do 90 dana, uz mogućnost produžetka za dodatnih 90 dana, u periodu od 180 dana u jednoj kalendarskoj godini. Odluka je stupila na snagu 14.2.2018. godine.

ODLUKA O UKIDANJU VIZA ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU ZA DRŽAVLJANE KOMONVELTA BAHAMI, BARBADOSA, JAMAJKE, SVETOG VINSENTA I GRENADINI, REPUBLIKE PARAGVAJ I REPUBLIKE KOLUMBIJE

Vlada Republike Srbije donela je 6.2.2018. godine Odluku o ukidanju viza za državljane Komonvelta Bahami, Barbadosa, Jamajke, Svetog Vinsenta i Grenadini, Republike Paragvaj i Republike Kolumbije, nosice svih vrsta pasoša. Prema Odluci, državljani ovih zemalja mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do 30 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka stupa na snagu 15.2.2018. godine. Državljani navedenih zemalja, nosioci svih vrsta pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji Republike Srbije u periodu koji je duži od 30 dana ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska u Republiku Srbiju. Ukoliko žele da uđu u Republiku Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u Republiku Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije za sledeći ulazak u Republiku Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.


 
 
 
Informacija o radu Konzulata

Konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije zbog neradnog dana u Mađarskoj neće primati stranke u ponedeljak, 21. maja.
U slučaju hitnosti državljani RS mogu zatražit pomoć na telefonski broj +36 1 322 9838.


U Ambasadi je održana promocija turističke regije Zapadna Srbija, 18.04.2018.

U Ambasadi R. Srbije u Budimpešti je u saradnji sa Mađarsko-srpskom trgovinskom i industrijskom komorom, Trgovinskom i industrijskom komorom Budimpešte i turističkom agencijom „Alfa travel si“ 18. aprila o.g. održan srpsko-mađarski turistički forum na kome je predstavljeno deset turističkih destinacija iz Zapadne Srbije.
Forum je otvorio ambasador Rade Drobac, koji je rekao da Ambasada već duže vreme radi na povezivanju privrednika i turističkih radnika iz Srbije i Mađarske.
„Želja Ambasade je da na ovakvim događajima okupi zainteresovane privrednike koji imaju zajedničku temu za saradnju, s obzirom da su u poslednjih nekoliko godina izuzetno dobri politički odnosi između Srbije i Mađarske. Privredna saradnja napreduje u kontinuitetu, ali je saradnja u oblasti turizma tek na početku. Boraveći u Mađarskoj, uočio sam da potencijalni mađarski turisti malo znaju o Srbiji i da retko kod nas provode odmor. Oni koji i odu, uglavnom posećuju svoju rodbinu u Vojvodini“, ukazao je ambasador i dodao da se nada da će se uspostaviti uspešna saradnja u oblasti turizma korisna za obe strane.
Pored ambasadora R. Drobca, na promociji su govorili i Đerđ Terek, predsednik Mađarsko-srpske trgovinske i industrijske komore, koji je ocenio da su ovakvi i slični poslovno-turistički forumi veoma važni i korisni za predstavljanje Srbije, Mikloš Bornemisa, predstavnik Trgovinske i industrijske komore Budimpešte, koji je rekao da se mora raditi na razvoju turističke saradnje između dve zemlje, i ocenio da srpskom turizmu nedostaje marketing na mađarskom tržištu, kao i Miroslav Rađen, direktor Turističke regije Zapadna Srbija, koji je naglasio da, posle Beograda, turistički region Zapadne Srbije posećuje najviše domaćih i stranih turista.


Obeležavanje Dana državnosti i Dana Vojske Srbije, 14.02.2018.

Povodom Dana državnosti i Dana vojske Republike Srbije, 14.02.2018. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti je održan svečani prijem. Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica iz diplomatskog kora i kora vojnih izaslanika, visoki predstavnici mađarskih državnih i kulturnih institucija, predstavnika srpske zajednice i SPC u Mađarskoj, zvaničnika skupštine grada Budimpešte i mnogi drugi.
Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Stevanović, je istakao da bilateralni odnosi između Srbije i Mađarske nisu nikada bili bolji, a državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Ištvan Ijđarto je potvrdio da obe zemlje žele da nastave sa unapređivanjem već postojećih izvrsnih odnosa u svim oblastima.
Ambasador Srbije, Rade Drobac je čestitao nacionalni praznik srpskoj zajednici u Mađarskoj, izražavajući zadovoljstvo aktuelnim stanjem odnosa između Srbije i Mađarske, i zahvalio se gostima na odvojenom vremenu da u Ambasadi Srbije proslave ovaj važan dan za Srbiju i njene građane.
Ženski hor budimpeštanske Osnovne škole i gimnazije “Nikola Tesla” je sa muzičkim numerama iz Srbije doprineo prijatnom raspoloženju na koktelu gde su služena jela i pića iz Srbije.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova