| |     magyar | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama):

10:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Dozsa Gyorgy ut 92/b
H-1068 BUDIMPEŠTA
MAĐARSKA

Telefon centrala:      + 361 / 322-98-38 Lokacija/Mapa
  Konzularna nadležnost
Faks:                          + 361 / 322-14-38 Počasni konzuli
   

Konzularno odeljenje

Telefon:                   + 361 / 322-14-39

E-mail Ambasade RS:
budapest@serbiaemb.t-online.hu

E-mail konzularnog odeljenja:
budapest-consulat@serbiaemb.t-online.hu

Faks:                        + 361 / 352-88-46  
oFaFeodlefon konzoularn       og Veb sajt: http://www.budapest.mfa.gov.rs
   

 

 

Nj.E. Ivan Todorov predao je akreditivna pisma predsedniku, Nj.E. Janošu Aderu (17.12.2018.)

Novоimenovani ambasador Republike Srbije u Mađarskoj, Nj.E. Ivan Todorov, predao je akreditivna pisma predsedniku Mađarske, Nj.E. Janošu Aderu, 17. decembra 2018.godine.

Delegacija diplomatskog predstavništva Republike Srbije dočekana je u predsedničkoj palati „Šandor” u Budimu, gde je predsednik Janoš Ader poželeo dobrodošlicu novoimenovanom ambasadoru, koji je prilikom predaje akreditivnih pisama istakao zadovoljstvo dolaskom u prijateljsku, susednu zemlju, kao i da će tokom mandata u punoj meri biti posvećen daljem jačanju sveukupne saradnje između R.Srbije i Mađarske i povezivanju srpskog i mađarskog naroda.

Tokom kurtoaznog razgovora, obostrano je ocenjeno da su bilateralni odnosni između R.Srbije i Mađarske na veoma visokom niovu, istorijski gledano, na maksimumu. Predsednik Janoš Ader je poručio da Mađarska u Srbiji vidi iskrenog prijatelja i dobrog partnera u saradnji u svim oblastima, izrazivši zadovoljstvo visokim stepenom bilateralnih odnosa, koji su rezultirali, pre svega, činom istorijskog pomirenja dva naroda.

Nakon predaje akreditivnih pisama, ambasador Ivan Todorov je u prisustvu saradnika Ambasade R. Srbije, uz državne počasti, položio venac na spomenik Neznanom junaku na Trgu Heroja.

 

USLOVI ZA ULAZAK STRANACA NA TERITORIJU REPUBLIKE SRBIJE


Državljani Evropske unije i Šengenskih zemalja mogu da uđu, tranzitiraju i borave u Republici Srbiji najduže 90 dana u periodu od šest meseci sa važećom ličnom kartom ili pasošem.

O uslovima za ulazak državljana drugih zemalja opširnije ovde.


KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE, I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. Prijava za konkurse traje od 12. do 30. marta 2018. godine.
Informacije, uslovi i način realizacije konkursa, mogu se naći na sledećeim veb adresama:
Za dijasporu:
http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/
Za Srbe u regionu:
http://dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/

 

UKINUTE VIZE ZA ULAZAK DRŽAVLJANA REPUBLIKE AZERBEJDŽAN U REPUBLIKU SRBIJU

Vlada Republike Srbije donela je 24.5.2018. godine Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Azerbejdžan, nosioce svih vrsta pasoša. Prema ovoj Odluci, državljani Republike Azerbejdžan mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do 90 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju u periodu od 180 dana. Odluka stupa na snagu 2.6.2018. godine.

UKINUTE VIZE ZA ULAZAK DRŽAVLJANA REPUBLIKE BURUNDI U REPUBLIKU SRBIJU

Vlada Republike Srbije donela je 24.5.2018. godine Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Burundi, nosioce svih vrsta pasoša. Prema ovoj Odluci, državljani Republike Burundi mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do 30 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka stupa na snagu 2.6.2018. godine. Državljani Republike Burundi, nosioci svih vrsta pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji Republike Srbije u periodu dužem od 30 dana ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju Republike Srbije. Ukoliko žele da uđu u Republiku Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u Republiku Srbiju u periodu od godinu dana za sledeći ulazak u Republiku Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.

VLADA REPUBLIKE SRBIJE UKINULA VIZE ZA DRŽAVLJANE GRUZIJE

Vlada Republike Srbije donela je 8.3.2018. godine Odluku o ukidanju viza za državljane Gruzije, nosioce običnih pasoša po kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije bez viza u trajanju do 30 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11 Zakona o strancima. Odluka je stupila na snagu 9.3.2018. godine.

VLADA ST. VINSENTA I GRENADINA UKINULA VIZE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE

Vlada St. Vinsenta i Grenadina donela je Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce svih pasoša, za ulazak i boravak na teritoriji St. Vinsenta i Grenadina u trajanju do 30 dana u periodu od godinu dana. Odluka je stupila na snagu 21.2.2018. godine.

 


 
 
 
Konkursi za sufinansiranje projekata namenjenih Srbima u regionu i dijaspori, 21.03.2019.

Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije raspisala je konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza između matične države i Srba u regionu, kao i matične države i dijaspore.

Konkursi su otvoreni od 13. marta do 1. aprila 2019. godine.

Informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se naći na sledećoj web adresi:

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/


Delegacija grada Morahalom u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, 28.02.2019.

U okviru priprema za svečano otvaranje Srpskog kulturnog centra „Kolo“ u mađarskom gradu Morahalom kod mađarsko-srpske granice, Nj.E. Ivan Todorov, ambasador Republike Srbije u Budimpešti primio je 28. februara delegaciju grada. Gradonačelnik Morahaloma, Zoltan Nogradi je informisao Ambasadora da će ovaj jedinstveni kulturni centar Srba biti spreman za svečano otvaranje na najvišem državnom nivou u aprilu.

Izgradnja Srpskog kulturnog centra „Kolo“ se realizuje u okviru projekta prekogranične saradnje IPA u vrednosti od oko 4 miliona evra, koji je usmeren je za izgradnju srpskog kulturnog centra u Morahalomu i mađarskog kulturnog centra u Paliću. Srpski kulturni centar će imati trojni karakter: kulturni, gastronomski i verski, i biće jedinstvena institucija u promovisanju srpske kulture u Mađarskoj i u proširivanju saradnje Srba i Mađara.

Imajući u vidu da je Morahalom popularan banjsko-turistički centar i da beleži godišnje 260-270.000 turista iz Srbije, otvaranjem ovog centra će turistička ponuda biti upotpunjena. U okviru centra će raditi i kancelarija za turiste, koja će imati i zadatak organizovanja izleta u Srbiju za turiste koji iz drugih delova Mađarske i iz inostranstva posećuju Morahalom.

Ambasador Ivan Todorov je istakao da zahvaljujući se dobrim odnosima Mađarske i Srbije i prijateljstva mađarskog i srpskog naroda kontinuirano realizuju projekti koji su od velikog značaja za Srbe u Mađarskoj i za Mađare u Srbiji, a ujedno služe i razvoju turizma u obema državama. U Mađarskoj će se ove godine realizovati dva značajna projekta: u aprilu se očekuje otvaranje Srpskog kulturnog centra „Kolo“ u gradu Morahalom, a u maju otvaranje obnovljenog kompleksa srpske kulture u Sentandreji, u okviru toga i novoizgrađenog Muzeja Eparhije budimske Srpske pravoslavne crkve. Oba kompleksa će biti otvorena na najvišem državnom nivou. (Na slici: Nj. E. Ivan Todorov i gradonačelnik Zoltan Nogradi.)


Jadranka Joksimović je posetila Ambasadu Republike Srbije u Budimpešti, 26. februar 2019.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović boravila je 26. februara u Budimpešti, gde je učestvovala na godišnjoj ambasadorskoj konferenciji - koja je održana sa prisustvom 145 ambasadora Mađarske – i vodila je bilateralne razgovore sa mađarskim zvaničnicima. Ona se u svom obraćanju ambasadorima zahvalila Mađarskoj zbog upornog i doslednog promovisanja politike proširenja Evropske unije i pomoći koju pruža Srbiji na putu ka EU.

Ministarku Jadranku Joksimović su primili i ministar za spoljne poslove i spoljnu trgovinu Mađarske Peter Sijarto i državni sekretar u Kabinetu premijera, zadužen za politiku i koordinaciju sa EU Sabolč Takač. Sa zajedničke konferencije za medije Jadranke Joksimović i Petera Sijarta je poručeno da je za Mađarsku proširenje Evropske unije jedno od ključnih pitanja i da će Mađarska nastaviti da pruža podršku Srbiji u ubrzavanju evrointegracija, kao i u obavljanju zadataka na zaštiti granica.

Najavljeno je i da će 20. marta biti održana peta zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske. O ekonomskoj saradnji je rečeno da usled ekonomskog rasta Mađarske, mađarski privrednici su u mogućnosti da ulažu u Srbiju i da će Mađarska nastaviti i Program ekonomskog razvoja za Vojvodinu, u okviru čega će ove godine biti usmereno 7,5 milijardi forinti u Vojvodinu.

Jadranka Joksimović je zahvalila Mađarskoj što nedvosmisleno prednjači u promovisanju politike proširenja EU i istakla je da Srbija i u budućnosti računa na tu podršku. „Mađarska je važan sused Srbije, sa brojnom zajednicom u Srbiji koji su odgovorni i lojalni građani Srbije, kao što su i Srbi u Mađarskoj dobri i odgovorni građani Mađarske“ – istakla je ministarka i dodala je da Srbija nema razloga da ne podrži Program ekonomskog razvoja Vlade Mađarske za Vojvodinu. „Mi to posmatramo kao zajedničku agendu razvoja Srbije“ – napomenula je.

Nakon zvaničnih razgovora u glavnom gradu Mađarske, ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović je posetila Ambasadu Republike Srbije u Budimpešti gde se zadržala u dužem razgovoru sa Nj.E. Ivanom Todorovim, ambasadorom Srbije u Mađarskoj i sa diplomatama-saradnicima. (Na slici: ministarka Jadranka Joksimović i ambasador Ivan Todorov.)


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova