Printer Friendly Version Áder János magyar köztársasági elnök látogatása Szerbiában 2013.05.25-26. @ 28 June 2013 04:01 PM

Szerbia elnöke, Tomislav Nikolić kijelentette, hogy az Európai Unió június 28-án fontos vizsgát tesz saját szabályainak tiszteletben tartásáról, és elmondta, hogy Szerbia erőfeszítéseivel kiérdemelte, hogy meghatározzák a csatlakozási tárgyalások kezdetének időpontját. Áder János, Magyarország elnöke elmondta, hogy az EU pozitív döntésére számít a tárgyalások dátumának meghatározását illetően, és hogy Magyarország fenntartások nélkül támogatja Szerbia belépését az EU-ba. Úgy értékelte, hogy Szerbia az elmúlt hónapokban és az elmúlt évben sokat tett azért, hogy elkezdődjenek a tárgyalások az EU-val.
Nikolić és Áder elnökök egyetértettek abban, hogy a közös főhajtás a magyar és a szerb áldozatok előtt történelmi megbékélés, amelynek üzenete, hogy a múlt a történészeké, a jövő a két nép együttműködéséé.
- A történelmet a történészekre hagyjuk, a jövőt pedig a két nép együttműködésére – mondta Nikolić elnök.
- Történelmi eseményről van szó, amellyel lezárul egy olyan fejezet államaink kapcsolatában, amely hetven éve lezáratlan - jelentette ki Áder János.
Az államelnökök úgy értékelték, hogy Szerbia és Magyarország együttműködése felfelé ível.
Magyarország elnöke hivatalos szerbiai látogatása során találkozott Nebojša Stefanović házelnökkel és Ivica Dačić kormányfővel is.