Printer Friendly Version Poseta predsednika Mađarske Janoša Adera Srbiji 25-26.05.2013. @ 28 June 2013 04:05 PM

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je Evropska unija 28. juna na velikom ispitu poštovanja sopstvenih pravila i poručio da je Srbija svojim zalaganjem zaslužila da dobije datum za otpočinjanje pregovora. Mađarski predsednik Janoš Ader rekao je da računa na pozitivnu odluku Saveta EU o dodeljivanju datuma Srbiji. On je poručio da Mađarska bezrezervno podržava ulazak Srbije u EU, i ocenio da je Srbija mnogo toga učinila prethodnih meseci i prethodne godine kako bi se započeli pregovori sa EU.
Predsednici Nikolić i Ader složili su se da je zajedničko odavanje pošte žrtvama srpske i mađarske nacionalnosti istorijski događaj uz poruku da istoriju treba ostaviti istoričarima, a budućnost saradnji dva naroda.
„Time je zatvoreno teško poglavlje odnosa Srbije i Mađarske. Od danas istoriju ostavljamo istoričarima, a budućnost saradnji dva naroda“, rekao je predsednik Nikolić.
„Reč je o istorijskom događaju kojim će se zaključiti otvoreno poglavlje u odnosima dve zemlje dugo 70 godina“, rekao je predsednik Ader.
Predsednici Nikolić i Ader su ocenili da je saradnja dve zemlje na istorijskom usponu.
Tokom zvanične posete Republici Srbiji predsednik Mađarske je razgovrao sa predsednikon Narodne Skupštine N. Stefanovićem i sa predsednikom Vlade I. Dačićem o mogućnopstima unapređenja saradnje dve zemlje.