Printer Friendly Version Podrška Mađarske evropskim integracijama Srbije 07.10.2013. @ 8 October 2013 10:22 AM

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Ivan Mrkić razgovarao je danas u Budimpešti sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, koji je tom prilikom potvrdio snažnu podršku te zemlje procesu evrointegracija Srbije. Mrkić i Orban su razgovarali i o otvaranju novih graničnih prelaza i postigli dogovor o tome da uskoro bude pokrenut zajednički program stipendija.
On se tokom zvanične posete Budimpešti sastao i sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Janošem Martonjijem, koji je, takođe, potvrdio snažnu podršku te zemlje putu Srbije u EU. Takođe, Mrkić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Martonjijem izrazio zahvalnost Mađarskoj na toj podršci, i naveo da naša zemlja očekuje pomoć Mađarske i u narednom periodu kako bi spremno dočekala zvanični početak pregovora sa EU. On je saopštio da je jedna od tema razgovora bila i pitanje položaja nacionalnih manjina, pri čemu se osvrnuo i na pitanje lažnih azilanata, i poručio da će Srbija učiniti sve da smanji njihov broj.
Martonji je naglasio da se zvanična Budimpešta zalaže za što skoriji početak pristupnih pregovora Srbije i EU, i dodao da je u interesu Mađarske da nastavi da jača dobre odnose sa Srbijom.
Ministar Mrkić se u prostorijama Ambasade Srbije u Budimpešti sastao i sa predstavnicima srpske zajednice u toj zemlji.