Printer Friendly Version Završena manifestacija „Meseca srpske kulture u Mađarskoj“ 14.10.2013. @ 15 October 2013 03:08 PM

Photo: SNNManifestacija „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, koju je ove godine po četvrti put organizovao Kulturni i dokumentacioni centar Srba u Mađarskoj, pod pokroviteljstvom Samouprave Srba u Mađarskoj, svečano je zatvorena 14. oktobra o.g, u prostorijama Ambasade RS, gde su se gostima obratili ambasador Rade Drobac, Milan Đurić, direktor KDC i Anton Paulik, šef Glavnog odeljenja za manjine u Minstarstvu ljudskih resursa Mađarske. U kulturno-umetnički programu je nastupio kvartet „Sensartika“ iz Beograda, i prikazana je izložba fotografija Novaka Đokovića autora Jovana Mirčeskog.
Tokom proteklog meseca prikazani su različiti aspekti srpske kulture, tradicije i savremenog stvaralaštva širom Mađarske. Raznovrstan kulturno-umetnički program obuhvatio je izložbe, književne večeri, pozorišne predstave, filmske projekcije, zabavno-edukativne programe za decu i dr. Ovogodišnjom manifestacijom obeležene su značajne godišnjice: 200 godina od izvođenja prve srpske građanske predstave u Mađarskoj Joakima Vujića, 120 godina od rođenja Miloša Crnjanskog, 20 godina od smrti Desanke Maksimović i 70 godina od smrti Jovana Dučića.
Programi su realizovani uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja R. Srbije, Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i mađarskog Ministarstva ljudskih resursa.