Printer Friendly Version Potpisivanje Sporazuma o socijalnoj sigurnosti 29.11.2013. @ 29 November 2013 02:48 PM

Ambasador Rade Drobac i Andraš Dončev, državni sekretar za parlamentarna pitanja mađarskog Ministarstva ljudskih resursa danas su u prostorijama pomenutog Ministarstva potpisali Sporazum između R. Srbije i Mađarske o socijalnoj sigurnosti i Administrativni sporazum za sprovođenje Sporazuma o socijalnoj sigurnosti.
U kraćem razgovoru koji je prethodio ceremoniji potpisivanja, obostrano je ukazano na značaj potpisivanja pomenutih Sporazuma za naše dve zemlje i građane. Ukazano je da su potpisivanjem Sporazuma konkretizovani rezultati dosadašnje dobre bilateralne saradnje i izraženo uverenje da će ona biti nastavljena u budućnosti u istom duhu.
Novi Sporazum o socijalnoj sigurnosti zameniće Konvenciju između dve države o socijalnom osiguranju, koja je zaključena 07. oktobra 1957. godine, takođe u Budimpešti. Sporazum reguliše ostvarivanje prava osiguranika dve države iz zdravstvenog osiguranja, penzijskog i invalidskog osiguranja i osiguranja za slučaj nezaposlenosti, uključujući i prava na davanja po osnovu povrede na radu i profesionalne bolesti.