Printer Friendly Version Obeležavanje 10. godišnjice pogroma na KiM u Budimpešti, 20.03.2014. @ 18 March 2014 02:44 PM

U prostorijama Kulturno-dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj (KDC) u Budimpešti, 19. marta 2014. godine održan je skup povodom obeležavanja 10. godišnjice pogroma srpskog i nealbanskog stanovništva na KiM od 17. marta 2004. godine, u organizaciji Ambasade R. Srbije u Mađarskoj i KDC. Govore su tom prilikom održali ambasador Rade Drobac i Milan Đurić, direktor KDC.
Ambasador Drobac je u svom izlaganju istakao da MSP R. Srbije, Kancelarija za KiM i Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, u zajedničkoj saradnji, brojnim manifestacijama širom R. Srbije i sveta obeležavaju 10. godišnjicu masovnog pogroma Srba sa KiM, kako bi podsetili domaću i međunarodnu javnost na nasilje počinjeno na KiM nad srpskim i nealbanskim stanovništvom. Podsetio je na tragične događaje 17-19. marta 2004. godine, etnički motivisane napade na Srbe na KiM i njihovu kulturnu i versku baštinu, na žrtve i ozbiljnost posledica ovih događaja. Istakao je da je posebno važno da se ne dozvoli da se ovakvi događaji ponove ili zaborave.
Ambasador Rade Drobac je uputio poziv prisutnima da, ukoliko su zainteresovani, upute priloge za pomoć srpskom stanovništvu na KiM.
Na skupu je tim povodom prikazan dokumentarni film „Pogrom – 10 godina kasnije“, kao i fotografije koje prikazuju događaje iz marta 2004. godine na KiM.
Pomenuti film može se pronaći ovde.