Printer Friendly Version Megemlékezés a koszovói pogrom 10. évfordulójáról Budapesten, 2014.03.20. @ 18 March 2014 02:52 PM

A Magyarországi Szerb Dokumentációs és Kulturális Központ helyiségeiben 2014. március 19-én megemlékeztek a koszovói szerb és nem albán lakosság 2004. március 17-én kezdődött pogromjáról. A rendezvényt Szerbia Köztársaság Nagykövetsége és az említett központ szervezte, beszédet pedig Rade Drobac, Szerbia nagykövete és Milan Đurić, a központ igazgatója mondott.
Drobac nagykövet kiemelte, hogy Szerbia Köztársaság Külügyminisztériuma, a Koszovó-ügyi iroda, valamint a diaszpórával és a régióban élő szerbekkel foglalkozó iroda együttműködésében Szerbiában és világszerte megemlékeznek a koszovói szerbek tömeges pogromjának 10. évfordulójáról, hogy a hazai és nemzetközi közvéleményt emlékeztessék a koszovói szerb és nem albán lakosság elleni erőszakra. A nagykövet emlékeztetett a 2004. március 17-19. közötti tragikus eseményekre, a szerbek és kulturális és egyházi hagyatékuk elleni, nemzeti alapú támadásokra, az áldozatokra és az események következményeinek jelentőségére. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy ne engedjék meg az ilyen események megismétlődését vagy elfeledését.
Drobac nagykövet felkérte a jelenlevőket, hogy adományokkal támogassák a koszovói szerb lakosságot.
A rendezvényen bemutatták a „Pogrom – 10 évvel később“ című dokumentumfilmet és a 2004. márciusi koszovói eseményekről készült fényképeket.
Az említett film itt található meg.