Printer Friendly Version Osvećenje spomenika na mestu porušene Crkve sv. Dimitrija u Budimu, 08.11.2014. @ 10 November 2014 01:19 PM

U Budimpešti je na Mitrovdan 08. novembra 2014. godine osveštan spomenik, koji je podignut u Budimu, na mestu gde se nalazila Crkva sv. Dimitrija, koja je oštećena u Drugom svetskom ratu, a koju su 1949. godine srušili predstavnici tadašnjeg mađarskog komunističkog režima. Spomenik su podigli predstavnici Samouprave Srba u Mađarskoj (SSM) uz pomoć sredstava dobijenih od Ministarstva za ljudske resurse.
Spomenik je osvetio vladika Lukijan, episkop budimski, dok su svečanosti prisustvovali Veroljub Arsić, potpredsednik Narodne Skupštine Republike Srbije, Janoš Latorcai, potpredsednik Parlamenta Mađarske, Čaba Latorcai, zamenik državnog sekretara zadužen za društvena pitanja od posebnog značaja u Kabinetu premijera, Rade Drobac ambasador R. Srbije u Mađarskoj, Željko Janjetović, ambasador BiH, Ljubomir Aleksov, portparol srpske nacionalnosti u Parlamentu Mađarske, Vera Pejić Sutor, novi predsednik Samouprave Srba u Mađarskoj, kao i brojni ugledni predstavnici srpske manjine i Srpske pravoslavne crkve u Mađarskoj.