Printer Friendly Version Emlékmű megszentelése a lerombolt Szt. Dimitrije-templom helyén, Budán 2014.11.08. @ 10 November 2014 01:20 PM

Budapesten 2014. november 8-án, Szent Dimitrije napján (Mitrovdan), megszentelték azt az emlékművet, amelyet Budán emeltek az egykori Szt. Dimitrije-templom helyén, amely megrongálódott a II. világháborúban, és amelyet 1949-ben az akkori magyar kommunista hatalom képviselői leromboltak. Az emlékművet a Szerb Országos Önkormányzat emelte, az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott támogatás segítségével.
Az emlékművet Lukijan budai püspök szentelte meg, az ünnepségen pedig részt vettek Veroljub Arsić, Szerbia Népképviselőházának alelnöke, Latorcai János, a magyar Országgyűlés alelnöke, Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára, Rade Drobac, Szerbia Köztársaság budapesti nagykövete, Željko Janjetović, Bosznia és Hercegovina nagykövete, Ljubomir Aleksov, a szerb nemzetiség országgyűlési szószólója, Vera Pejić Sutor, a Szerb Országos Önkormányzat új elnöke, valamint a magyarországi szerb kisebbség és a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye számos képviselője.