Printer Friendly Version VII zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske u Beogradu, 20.11.2014. @ 21 November 2014 11:45 AM

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije, Snežana Bogosavljević-Bošković, i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Peter Sijarto, kao kopredsednici Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju, istakli su da odnosi Srbije i Mađarske nikada nisu bili bolji, da je robna razmena u poslednjih pet godina u stalnom usponu i da je prošle godine dostigla rekordni nivo.
Radom Komisije bila su obuhvaćena pitanja unapređenja bilateralne ekonomske saradnje, posebno robne razmene, kao i zajedničke mere za razvoj poslovnih aktivnosti koje uključuju oblasti trgovine, ulaganja, malih i srednjih preduzeća, autoindustrije. Zatim razvoj infrastrukture, energetiku, poljoprivredu i zaštitu životne sredine, kao i vodoprivredu, informacione tehnologije i informaciono društvo, naučnu i tehnološku saradnju, regionalnu i prekograničnu saradnju, turizam, oblast zdravstva, medicinsku i farmaceutsku industriju.
U organizaciji privrednih komora dve zemlje održan je i Poslovni forum, na kome je učešće uzelo preko 60 kompanija iz obe zemlje. Zastupljeni su bili sektori energetike, autoindustrije, poljoprivrede, vodoprivrede i informacionih tehnologija.
Ministarka Bogosavljević-Bošković iskazala je težnju Srbije i Mađarske da se u narednom periodu postignu još bolji rezultati, što konkretno podrazumeva, da se u trgovini premaši do sada rekordan nivo od 1,4 milijarde evra godišnje razmene, pre svega, daljim povećanjem srpskog izvoza u Mađarsku.