Printer Friendly Version Szerbia és Magyarroszág kapcsolatai az eddigi legmagasabb szinten, 2014.11.21. @ 21 November 2014 03:10 PM

Szerbia kormányának első alelnöke, Ivica Dačić külügyminiszter november 21-én találkozott Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével, Szijjártó Péterrel, aki első hivatalos látogatásán tartózkodik Belgrádban. Mindketten úgy értékelték, hogy Szerbia és Magyarország kapcsolatai elérték az eddigi legmagasabb szintet, továbbá a két ország elkötelezett az intenzív politikai párbeszéd és a közös érdekeltségű, eredményes együttműködés folytatásában. A miniszterek egyetértettek, hogy a két ország viszonyának fejlesztésére vonatkozó törekvések a „történelmi megbékélés” folyamatának lekerekítésében és a két kormány eredményes belgrádi együttes ülésében teljesedtek ki.
Dačić miniszter megköszönte Magyarország Szerbia integrációs törekvéseihez nyújtott erőteljes támogatását, és kiemelte Szerbia készségét a bilaterális gazdasági együttműködés további fejlesztésére. Hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy Szerbia és Magyarország részt vegyenek a regionális energetikai és infrastrukturális projektekben, a Belgrád-Budapest vasútvonal kínai regionális fejlesztési alapból történő korszerűsítésének, valamint a Déli áramlat gázvezeték kiépítésének fontosságát.
A magyar diplomácia vezetője ismételten megerősítette Magyarország elkötelezettségét a kapcsolatok fejlesztésére Szerbiával, amelyre a Nyugat-Balkán kulcsfontosságú országaként tekint, és amely a továbbiakban is számíthat következetes támogatására a teljes jogú EU-tagság elérésének folyamatában. Kiemelte, hogy regionális téren Magyarország számára fontos, hogy a béke, az energiabiztonság és a szorosabb kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok Szerbiával és a Nyugat-Balkán más országaival.