Printer Friendly Version Odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou, 14. 01. 2015. @ 19 January 2015 02:30 PM

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova R. Srbije Ivica Dačić sastao se 14. januara sa ministrom inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom, koji je učestvovao na sastanku Trilateralne radne grupe Republike Srbije, Mađarske i Narodne Republike Kine za projekat rekonstrukcije železničke pruge Beograd-Budimpešta.
Ministri Dačić i Sijarto zajednički su ocenili da su bilateralni odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija i da je u prethodne dve godine ostvaren ogroman napredak na planu rešavanja svih otvorenih pitanja.
Šefovi diplomatija dve zemlje konstatovali su da je zabeležena rekordna vrednost bilateralne ekonomske razmene u 2013. i 2014. godini, kao i da je evidentna izrazito dinamična saradnja u više oblasti od zajedničkog interesa, o čemu svedoče i frekventne posete zvaničnika.
Ministar Dačić naglasio je značaj intenziviranja rada na realizaciji Projekta rekonstrukcije železničke pruge Beograd-Budimpešta. Zahvalio je mađarskom kolegi na svesrdnoj podršci u procesu pristupanja R. Srbije punopravnom članstvu u EU i prihvatio njegov poziv da u februaru ove godine učini uzvratnu zvaničnu posetu Mađarskoj.