Printer Friendly Version Formiranje ekspertskih grupa Srbije i Mađarske za poljoprivredu, 20.01.2015. @ 22 January 2015 12:24 PM

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković saopštila je da je sa ministarom poljoprivrede Mađarske, Šandorom Fazekašom 20. januara u Budimpešti postignut dogovor o formiranju zajedničkih ekspertskih radnih grupa u ovoj oblasti. Grupe će raditi na jačanju proizvodnje u poljoprivredi, zaštiti zemljišta, bezbednosti hrane, ali i načinu za maksimalno korišćenje fondova EU. Prvi rezultati rada radnih grupa moći će se sagledati tokom uzvratne posete ministra Fazekaša Beogradu, koja je dogovorena za proleće.
Bogosavljević-Bošković je poručila da je Mađarska izuzetno zainteresovana da osniva zajednička preduzeća u Srbiji kako bi se povećala proizvodnja i obezbedio znatno veći izvoz srpskih proizvoda na strana tržišta.
Tokom susreta bilo je reči i o mađarskim iskustvima u procesu evrointegracija, posebno o korišćenju evropskih fondova za poljoprivredu, ali i o zakonskim rešenjima za pojedina osetljiva pitanja vezana za zakonu o poljoprivrednom zemljištu i zakonima iz oblasti bezbednosti hrane.
Bogosavljević-Bošković je posetila Srpsku gimnaziju „Nikola Tesla“ u Budimpešti, a obišla je i Srpsku crkvu u Sent Andreji.