Printer Friendly Version Visok nivo saradnje Srbije i Mađarske u oblasti odbrane, 22.01.2015. @ 23 January 2015 01:28 PM

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić izjavio je 22. januara u Beogradu nakon sastanka sa ministrom odbrane Mađarske Čabom Hendeom da saradnja oružanih snaga Srbijei Mađarske ide uzlaznom linijom, i da je tokom susreta bilo reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu, aktivnostima koje Srbija sprovodi u procesu približavanja EU, kao i o ulozi naše zemlje kao predsedavajuće OEBS-u.
Podsetio je da je ovaj sastanak drugi po redu sa ministrom odbrane Mađarske u poslednjih nekoliko meseci, što potvrđuje visok nivo saradnje dveju zemalja. Krunu saradnje Srbije i Mađarske u oblasti odbrane predstavlja zajedničko učešće u Misiji UN na Kipru, ukazao je ministar Gašić i najavio da će u narednom periodu vojske dveju država održati 20 zajedničkih aktivnosti. Jedna od tema sastanka je bila i prisustvo mađarskog kontigenta u sastavu Misije Kfora na Kosovu, kao i mogućnost za dalje unapređenje saradnje u oblasti vojnog obrazovanja i obuke vazduhoplovnih snaga, preneo je ministar.
Na sastanku postignut je dogovor o tome da se proširi saradnja u oblasti obuke i vojne industrije, dok će od 1. marta oficir mađarske armije biti angažovan u Kancelariji NATO-a u Beogradu, saopštio je ministar Hende.