Printer Friendly Version Magas szintű védelmi együttműködés Szerbia és Magyarország között, 2015.01.22. @ 23 January 2015 01:33 PM

Bratislav Gašić, Szerbia kormányának honvédelmi minisztere a Hende Csabával, Magyarország honvédelmi miniszterével folytatott beszélgetés után január 22-én Belgrádban elmondta, hogy Szerbia és Magyarország fegyveres erőinek együttműködése emelkedőben van, és hogy a találkozón a régió aktuális biztonságpolitikai kérdéseiről, Szerbia EU-integrációs tevékenységéről és soros EBESZ-elnöki szerepéről tárgyaltak.
Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt hónapokban ez a második találkozó a magyar honvédelmi miniszterrel, ami a két ország közötti magas szintű együttműködést tanúsítja. Az együttműködés koronájának nevezte a ciprusi ENSZ-misszióban való közös részvételt, és bejelentette, hogy a két ország hadseregeinek az elkövetkező időszakban 20 közös tevékenységük lesz. A találkozón szó volt a magyar kontingens jelenlétéről a koszovói békefenntartó haderő (KFOR) keretében, valamint az együttműködési lehetőségekről a katonai oktatás és a légierő-képzés terén, mondta el a miniszter.
A találkozón megállapodtak, hogy kibővítik az együttmüködést a képzés és a hadiipar terén, március 1-től pedig egy magyar tiszt is megkezdi szolgálatát a NATO belgrádi összekötő irodájában, mondta el Hende Csaba miniszter.