Printer Friendly Version Ministar Dačić u zvaničnoj poseti Budimpešti, 11. 02.2015. @ 12 February 2015 09:16 AM

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je na poziv ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Petera Sijartoa 11. februara boravio u zvaničnoj poseti Budimpešti. Šef srpske diplomatije je tom prilikom imao razgovore i sa premijerom Mađarske, Viktorom Orbanom i predsednikom parlamenta, Laslom Keverom.
Ministar Dačić je izrazio zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa, ističući da je u poslednje 2-3 godine došlo do istorijskog napretka u prevazilaženju otvorenih pitanja i razlika u prošlosti. Istakao da su ekonomski odnosi dveju zemalja bolji nego ikad, spoljnotrgovinska razmena iznosi više od milijardu evra, napominjući da je Mađarska za Srbiju prošle godine bila šesta zemlja po obimu spoljnotrgovinske razmene. Naveo da je razgovarano i o otvaranju novih graničnih prelaza, uz napomenu da Srbija želi da granica bude otvorena za protok ljudi, robe i kapitala, ali zatvorena za ilegalne migracije, kriminal, trgovinu ljudima.
Kao centralni projekat dve zemlje označio je pitanje modernizacije pruge Budimpešta-Beograd koji bi trebalo da se realizuje zajedno sa kineskom stranom. Ministar Dačić je izrazio zahvalnost Mađarskoj na podršci koju pruža Srbiji u evrointegracijama, kao i pomoći u prenošenju mađarskih iskustava iz tog procesa.
Razgovarano je i o otkazivanju izgradnje gasovoda Južni tok, a šef srpske diplomatije istakao je da pitanje snabdevanja gasom treba zajednički rešavati.
Tokom susreta sa premijerom Mađarske, ministar Dačić i premijer Orban razmenili su mišljenja i o najvažnijim pitanjima u međunarodnim odnosima, uključujući i pitanje ukrajinske krize.