Printer Friendly Version Dačić miniszter hivatalos budapesti látogatáson, 2015.02.11. @ 12 February 2015 09:23 AM

Ivica Dačić, Szerbia kormányának első alelnöke és külügyminisztere Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter meghívására február 11-én hivatalos budapesti látogatáson tartózkodott. Ennek keretében megbeszéléseket folytatott Orbán Viktor kormányfővel és Kövér László országgyűlési elnökkel is.
Dačić miniszter elégedettségének adott hangot a kétoldali kapcsolatok fejlődése miatt, kiemelve, hogy az utóbbi 2-3 évben történelmi fejlődést értek el a nyitott kérdések és a múltbéli különbözőségek megoldásában. Kiemelte, hogy a két ország gazdasági kapcsolatai jobbak, mint bármikor korábban, a kereskelemi forgalom több mint egy milliárd eurót tesz ki, és tavaly Magyarország volt Szerbia 6. legnagyobb partnere a kereskedelmi forgalom szempontjából. Elmondta, hogy új határátkelőhelyek nyitásáról is beszéltek, hozzátéve, hogy Szerbia szeretné, hogy a határok nyitottak legyen a polgárok, az áruk és a tőke részére, de zártak az illegális migráció, a bűnözés, az emberkereskedelem előtt.
A két ország központi projektjeként a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítését jelölte meg, amelyet a kínai féllel együttműködve valósítanak meg. Dačić miniszter megköszönte Magyarország támogatását Szerbia európai uniós integrációs törekvéseihez, és a magyar tapasztalatok átadását.
Szó volt a Déli áramlat gázvezeték lemondásáról, és a szerb diplomácia vezetője kiemelte, hogy a gázellátásra közösen kell megoldást találni.
A magyar kormányfővel való találkozó során Ivica Dačić és Orbán Viktor a nemzetközi kapcsolatok legfontosabb kérdéseiről tárgyaltak, beleértve az ukrán válságot is.