Printer Friendly Version Nagykövetségi fogadás Szerbia Államiságának napja és a Hadsereg napja alkalmából, 2015.02.18. @ 20 February 2015 12:21 PM

Szerbia Államiságának napja és a Szerb Hadsereg napja alkalmából 2015.02.18-án Szerbia Köztársaság Nagykövetségén Budapesten hagyományos fogadást tartottak, melyen nagy számban vettek részt a magyarországi állami intézmények képviselői, a diplomáciai kar tagjai, véderő- és rendőr-attasék, a magyarországi szerb közösség és Szerb Pravoszláv Egyház tagjai.
A vendégeket Rade Drobac nagykövet köszöntötte, rámutatva az ünnep jelentőségére és Szerbia elmúlt évben elért legjelentősebb eredményeire. Kiemelte, hogy a Magyarországgal való bilaterális együttműködés az elmúlt évben tovább fejlődött, amit tanúsítanak a két ország vezetőinek magas rangú találkozói is, valamint a különböző témákról való nyílt, barátságos párbeszéd, beleértve a kisebbségeket is, továbbá hogy Magyarország támogatja Szerbiát az EU-csatlakozás útján. Rámutatott, hogy a jó kétoldali kapcsolatokat tükrözi a kereskedelmi forgalom növekedése, valamint a régió legnagyobb infrastrukturális beruházásáról, a Belgrád-Budapest vasútvonal építéséről való megállapodás is.
Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma nevében Íjgyártó István, kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár köszöntötte a vendégeket, kiemelve, hogy Magyarország és Szerbia Köztársaság kapcsolatai stabilak és erősek, továbbá hogy a magyar kormánynak prioritás a jószomszédi kapcsolatok fejlesztése. Hangsúlyozta, hogy a magyarországi szerb és a szerbiai magyar kisebbségnek jelentős szerepe van a két ország kapcsolataiban. Elmondta, hogy Magyarország számára prioritás a bilaterális kapcsolatok fejlesztése, és ez lesz a két kormány következő, júnusi budapesti csúcstalálkozójának témája. Hangsúlyozta, hogy Magyarország támogatja az EU bővítését, és teljeskorű támogatást nyújt Szerbia Köztársaságnak a csatlakozás során.