Printer Friendly Version Prošlo je 11 godina od etnički motivisanog nasilja nad Srbima marta 2004. godine @ 18 March 2015 09:42 AM

Zločin bez kazne!
Navršava se 11 godina od etnički motivisanog nasilja i progona Srba i nealbanaca od strane Albanaca od 17. do 19. marta 2004. godine. U tri dana nasilja Albanaca nad Srbima i nealbancima stradalo je 10 Srba i 9 nealbanaca, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 935 srpskih objekata, od kojih 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata kao što su škole, pošte i domovi zdravlja. Proterano je 4.012 Srba iz šest gradova i devet sela.
Pred očima međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji, oličene u Kforu i UNMIK-u, na početku XXI veka se dogodio nečuveni teror i progon nad Srbima. U tom trenutku je na Kosovu i Metohiji bilo 38.000 vojnika Kfora iz 39 zemalja kao i 8.000 UN policajaca iz 52 zemlje. Ovo je posle juna i jula 1999. godine, bio drugi veliki progon Srba sa Kosova i Metohije pred očima čitavog sveta, i pored teško naoružanih vojnika Kfora i UNMIK policije.
Sve međunarodne organizacije na Kosovu i Metohiji su osudile etnički motivisano martovsko nasilje Albanaca nad Srbima i nealbancima, od kojih su najznačajnije OUN i OEBS. Međutim, nikakve političke ili druge akcije međunarodne zajednice oličene pre svega u njenim organizacijama i institucijama, niti države čiji su predstavnici u međunarodnim misijama na KiM, nisu ništa preduzele da se pogrom spreči, ni da se njegove posledice prevaziđu, niti je za ovaj zločin iko odgovarao.