Printer Friendly Version Tizenegy év telt el a szerbek elleni 2004 márciusi etnikai indíttatású erőszak óta @ 18 March 2015 10:37 AM

Bűncselekmény büntetés nélkül!
Tizenegy év telt el a koszovói szerb és nem albán lakosság elleni, albánok által 2004. március 17-e és 19-e között elkövetett, etnikai indíttatású erőszak óta. Az erőszakos cselekmények három napja alatt tíz szerb és kilenc nem albán lakos vesztette életét, megrongáltak és felgyújtottak 35 templomot és kolostort, 935 szerb létesítményt, beleértve 738 lakóházat és 10 középületet, közöttük iskolákat, postákat, egészségházakat. Hat város és kilenc falu területéről 4012 szerbet üldöztek el.
A koszovói nemzetközi katonai és civil misszió, a KFOR és az UNMIK szeme láttára a XXI. század elején a szerbek példátlan terrornak és üldözésnek voltak kitéve. Abban az időben Koszovó és Metóhia területén 39 országból 38 000 KFOR-katona tartózkodott, és 52 országból 8 000 ENSZ-rendőr. Az 1999. júniusi és júliusi események után ez volt a szerbek második nagy, tömeges elűzetése Koszovó területéről a világ és az erősen felfegyverzett KFOR és UNMIK-erők szeme láttára.
A szerb és nem albán lakosság elleni etnikai indíttatású erőszakot minden nemzetközi szervezet elítélte Koszovó és Metóhia területén, közöttük a legjelentősebbek, az ENSZ és az EBESZ. Azonban a nemzetközi közösség, amely szervezeteivel jelen volt, és a koszovói nemzetközi missziókban részt vevő országok sem kezdeményeztek semmilyen politikai vagy más akciót, nem tettek semmit, hogy megállítsák az erőszakot vagy kezeljék következményeit, és ezért a bűncselekményért senkit se vontak felelősségre.