Printer Friendly Version Dačić miniszter a Közép- és Délkelet-Európa energiabiztonságáról szervezett miniszteri találkozón, 2015.04.07. @ 8 April 2015 07:47 AM

Szerbia kormányának első alelnöke és külügyminisztere, Ivica Dačić Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter meghívására április 7-én Budapesten részt vett Magyarország, Szerbia Köztársaság, Görög Köztársaság, Macedón Köztársaság külügyminisztereinek és Törökország EU-ügyi miniszterének tanácskozásán, melynek témája Kelet- és Délkelet-Európa energiabiztonsága volt.
Dačić miniszter a találkozót követő közös sajtótájékoztatón kifejezte elégedettségét, amiért az öt ország képviselői első alkalommal hivatalosan kifejezték készségüket, hogy részt vegyenek olyan infrastrukturális projektekben, amelyek biztosítják majd ezen országok energiabiztonságának megteremtését. Kiemelte, hogy ez a kérdés Szerbia számára nemcsak gazdasági és energetikai szempontból létfontosságú, hanem nemzeti jelentőségű is.
Dačić miniszter rámutatott, hogy először a projektumot kell definiálni, majd közös megvalósíthatósági tanulmányt kidolgozni. Hangsúlyozta azt is, hogy a projektumról idejekorán kell párbeszédet folytatni az Európai Bizottsággal is.
A budapesti miniszteri találkozó alkalmával Dačić miniszternek kétoldalú megbeszélése volt Nikosz Kociasz görög külügyminiszterrel is.