Printer Friendly Version Laslo Kever, predsednik Parlamenta Mađarske u zvaničnoj poseti R. Srbiji, 16-17.04.2015. @ 20 April 2015 02:05 PM

Laslo Kever, predsednik Parlamenta Mađarske, je 16-17. aprila 2015.g. zvanično posetio Republiku Srbiju. Tokom posete imao je odvojene susrete sa Tomislavom Nikolićem, predsednikom RS, Aleksandrom Vučićem, predsednikom Vlade RS, Majom Gojković, predsednik NS RS i Ištvanom Pastorom, predsednikom SVM. Predsednici Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i Parlamenta Mađarske Laslo Kever su ocenili da su politički odnosi dveju zemalja na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, što je od velikog značaja za obe države. Dvojica sagovornika su tokom sastanka konstatovala da je napravljen suštinski pomak u prevazilaženju otvorenih pitanja iz prošlosti. Premijer RS je ukazao da se u Srbiji veoma poštuje mađarska nacionalna manjina koja zajedno sa srpskom nacionalnom manjinom u Mađarskoj predstavlja most saradnje između dve zeme. Istakao je zahvalnost Mađarskoj na podršci u procesu evrointegracija Srbije a razmotrene su i mogućnosti za povećanje ekonomske i saradnje na ostvarenju energetske bezbednosti dve zemlje. Konstatovano je da nisu iskorišćeni svi potencijali i da će najavljena gradnja brze pruge između Beograda i Budimpešte uz pomoć kineskog kapitala pružiti dodatni podsticaj ukupnoj saradnji.
Maja Gojković, predsednik NS RS, je istakla da je Mađarska zemlja sa kojom razvijamo najbolje političke, ekonomske i kulturne odnose, i da je sa predsednikom Parlamenta Mađarske dogovorena saradnja i na nivou skupštinskih odbora.