Printer Friendly Version Osvećenje novoizgrađene crkve „Sv. Andronika i Junije“ i otvaranje Muzeja SPC u Pečuju, 3.05.2015. @ 5 May 2015 09:14 AM

U Pečuju je 3. maja svečano osveštana novoizgrađena crkva „Sv. Andronik i Junije“ i otvoren Muzej SPC. Ovo je prva srpska pravoslavna crkva izgrađena na tlu Mađarske nakon više od sto godina.
Svečanu listurgiju je vodio Patrijarh srpski, gospodin Irinej, uz pomoć Vladike Budimskog i administratora Temišvarskog Lukijana i rumunskog episkopa Đule, Siluana. Svečanom osvećenju su prisustvovali visoki zvaničnici RS i Mađarske, kao i oko 400 vernika SPC iz Pečuja, ali i iz cele Mađarske, pa i hrvatskog dela Baranje. Patrijarh Irinej je na kraju liturgije u obraćanju prisutnima istakao značaj izgradnje crkve u vremenu kada se ostale ruše, što svedoči o prijateljstvu i miru, nasuprot ratovima i sukobima. U tom smislu posebno je naglasio da su srpska manjina u Mađarskoj i mađarska manjina u Republici Srbiji most koji treba da spaja srpski i mađarski narod.
Na svečanosti su između ostalog govorili i specijalni izaslanik predsednika RS Tomislava Nikolića, Radoslav Pavlović, kao Peter Hopal, DS u Ministarstvu ljudskih resursa Mađarske.
Nakon osveštavanja crkve, svečano je otvoren i Muzej zbirke crkveno-istorijskih predmeta Baranje, koji je adaptiran u prostoru bivše kapele SPC.