Printer Friendly Version Az új szerb ortodox templom felszentelése és a Szerb Pravoszláv Egyház Múzeumának megnyitója Pécsett, 2015.05.03. @ 5 May 2015 09:33 AM

Pécsett május 3-án ünnepelyes kretek között felszentelték a Szent Andronikoszról és Júniáról elnevezett templomot és megnyílt a Szerb Pravoszláv Egyház Múzeuma. Több mint száz év után ez az első szerb pravoszláv templom, amely Magyarroszág területén épült.
Az ünnepi istentiszteletet Irinej pátriárka vezette, Lukiján, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye püpöke, a Temesvári Szerb Ortodox Egyházmegye adminisztrátora, és Siluan gyulai román pravoszláv püspök kíséretében. A felszentelésen részt vettek Szerbia Köztársaság és Magyarország magas rangú képviselői, és mintegy 400 pravoszláv hívő Pécsről, Magyarország más területeiről és Baranya horvátországi részéről. Irinej pátriárka az istentisztelet végén a megjelentek előtt kiemelte a templomépítés jelentőségét olyan időkben, amikor máshol rombolják őket. A templomépítés a barátságról és a békéről tanúskodik, a háborúkkal és harcokkal szemben. Hangsúlyozta a magyarországi szerb és a szerbiai magyar kisebbség híd-szerepét a szerb és a magyar nép összekapcsolásában.
Az alkalmi ünnepségen többek között felszólalt Radoslav Pavlović, Tomislav Nikolić szerb elnök különmegbizottja, és Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.
A templom felszentelését követően ünnepélyesen megnyitották a baranyai egyháztörténeti tárgyakat bemutató múzeumot, amelyet a Szerb Pravoszláv Egyház korábbi kápolnájában rendeztek be.