Printer Friendly Version Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu posetio predstavnike Samouprave Srba u Mađarskoj, 4.05.2015. @ 7 May 2015 10:34 AM

U okviru zvanične posete parlamentu Republike Mađarske, dr Janko Veselinović, kao član delegacije Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Republike Srbije, u svojstvu predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, u ponedeljak, 4. maja 2015. godine, sastao se sa predstavnicima Samouprave Srba iz Mađarske (SSM).
U razgovoru su izneti aktuelni problemi sa kojima se susreće srpska manjina u Mađarskoj, u okviru kojih su izdvojili pitanje otežanog informisanja srpske manjine na maternjem jeziku, promenom kanala i termina emitovanja emisije „Srpski ekran“, finansiranja srpskog pozorišta i povratak imovine SPC.
Predstavnici SSM su istakli potrebu što hitnijeg izbora direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, jer bi se, po njihovom mišljenju, time prevazišli trenutni problemi u komunikaciji predstavnika Srba iz dijaspore i regiona sa maticom.
Takođe predstavnici SSM su izneli potrebu što skorije obnove rada Mešovite komisije za zaštitu manjina, jer je to zvanična prilika da obe zemlje i predstavnici manjina iznesu svoje probleme i potpišu Protokol koji ih obavezuje da dogovoreno i sprovedu.