Printer Friendly Version Poseta delegacije Odbora za spoljne poslove Parlamentu Mađarske, 4-5. 05.2015. @ 7 May 2015 10:36 AM

Delegacija Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine koju je predvodila Aleksandra Đurović, boravila je u zvaničnoj bilateralnoj poseti Parlamentu Mađarske 4. i 5. maja 2015. godine, na poziv predsednika Odbora za spoljne poslove Parlamenta Mađarske Žolta Nemeta.
Delegacija je razgovarala sa članovima Odbora za spoljne poslove, članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom i potpredsednikom Parlamenta Gergeljom Gulješem. U razgovorima su potvrđeni izuzetno dobri bilateralni odnosi između dve zemlje i podrška mađarskih parlamentaraca evropskim integracijama Srbije. Sagovornici su se saglasili da intenzivna parlamentarna saradnja može doprineti daljem jačanju odnosa u oblasti ekonomske saradnje, kulture i sigurnosti i bezbednosti granica, a da su nacionalne manjine most saradnje između dve države i naroda.
U razgovorima bilo reči o saradnji u oblasti saobraćajne infrastrukture, prekogranične saradnje, otvaranja novih graničnih prelaza i energetike. Dve strane su se založile za obnavljanje rada mešovite komisije za manjine dve vlade, kao i da saradnja između odbora za spoljne poslove treba da bude redovna i dogovorili održavanje naizmeničnih sastanaka jednom godišnje.