Printer Friendly Version A diaszpórában és a régióban éló szerbek bizottságának elnöke látogatóban a Szerb Országos Önkormányzatban, 2015.05.04. @ 7 May 2015 12:26 PM

Dr. Janko Veselinović, Szerbia Népképviselőháza külügyi bizottsága küldöttségének tagja, a diaszpórában és a régióban éló szerbek bizottságának elnökeként május 4-én Budapesten találkozott a Szerb Országos Önkormányzat (SZOÖ) képviselőivel.
A beszélgetés során szó volt azokról az aktuális problémákról, amelyekkel a magyarországi szerb kisebbség szembesül, közöttük az anyanyelvi tájékozódási nehézségekről, amelyek a „Srpski ekran” nevű tévéműsor sugárzásában bekövetkezett módosítások miatt következtek be, a szerb színház finanszírozásáról és a Szerb Pravoszláv Egyház vagyonának visszaszármaztatásáról. Az Országos Szerb Önkormányzat képviselői sürgették a diaszpórával és régióban élő szerbekkel foglalkozói iroda igazgatójának mielőbbi kinevezését, mert véleményük szerint ezzel leküzdhetőek lennének a diaszpórában és a régióban élő szerbek és az anyaország között fennálló kommunikációs problémák.
A SZOÖ képviselői kiemelték annak szükségességét is, hogy mielőbb felújítsák a Kisebbségvédelmi vegyes bizottság munkáját, mert az nyújt hivatalos lehetőséget arra, hogy a két ország és a kisebbségek képviselői megtárgyalják problémáikat és jegyzőkönyvet írjanak alá, ami kötelezi őket a megbeszéltek megvalósítására.