Printer Friendly Version A Népképviselőház külügyi bizottsága küldöttségének látogatása az Országgyűlésben, 2015.05.4-5. @ 7 May 2015 12:55 PM

Szerbia Népképviselőháza Külügyi Bizottságának küldöttsége, élén Aleksandra Đurović-tyal, május 4-én és 5-én hivatalos látogatáson járt a magyar Országgyűlésben, Németh Zsoltnak, a Külügyi Bizottság elnökének meghívására.
A küldöttség tárgyalt a Külügyi Bizottság tagjaival, az Országgyűlés magyar-szerb baráti tagozata tagjaival és Gulyás Gergellyel, az Országgyűlés alelnökével. A beszélgetések során megerősítették, hogy a két ország közötti bilaterális kapcsolatok rendkívül jók, és hogy a magyar országgyűlési képviselők támogatják Szerbia európai integrációs törekvéseit. A tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy az intenzív parlamenti együttműködés hozzájárulhat a kapcsolatok fejlesztéséhez a gazdasági együttműködés, a kultúra, a határbiztonság terén, továbbá a nemzeti kisebbségek összekötő szerepéről a két állam és a két nép között.
A tárgyalások során szó volt az együttműködési lehetőségekről a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, a határon átnyúló együtműködés, az új határátkelők megnyitása és az energiügyek terén. A felek támogatták a kormányközi kisebbségügyi vegyesbizottság munkájának újrakezdését, továbbá a külügyi bizottságok közötti együttműködés rendszerességét, és váltakozó helyszínű évenkénti találkozókról egyeztek meg.