Printer Friendly Version Zvanična poseta predsednika Vlade RS Aleksandra Vučića i zajednička sednica vlada Republike Srbije i Mađarske u Budimpešti, 1.07.2015. @ 3 July 2015 09:32 AM

U Budimpešti je 1. jula u zvaničnoj poseti Mađarskoj bio premijer Aleksandar Vučić, a održana je zajednička sednica vlada Republike Srbije i Mađarske. U okviru posete, predsednika vlade RS je primio i predsednik Mađarske, Janoš Ader, a razgovor je bio posvećen bilateralnim odnosima, procesu evrointegracija i saradnji u oblasti energetike i infrastrukturnog razvoja.
U okviru zajedničke sednice vlada premijer A. Vučić je razgovarao i sa svojim domaćinom, premijerom Viktorom Orbanom, a održan je niz bilateralnih susreta resornih ministara, kao i mađarsko-srpski biznis forum.
Nakon zajedničke sednice u Budimpešti su potpisana i četiri sporazuma iz oblasti infrastrukture, spoljnih poslova, evropskih integracija i prosvete.
Predsednici vlada Mađarske i Srbije, V. Orban i A. Vučić su održali zajedničku konferenciju za novinare, na kojoj je premijer Srbije ocenio da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u novijoj istoriji dve zemlje i poručio da je očuvanje stabilnosti prioritetni interes Srbije, te najavio da će dve zemlje zajedno raditi na rešavanju problema povećanog broja migranata. Premijer Srbije je takođe naveo da je sa premijerom Orbanom razgovarao i o zajedničkim infrastrukturalnim projektima, kao i o ulaganju mađarskih privrednika u Srbiju i srpskih privrednika u Mađarsku. (opširnije)
Uoči zajedničke sednice vlada, 30. juna u Budimpešti  ministri unutrašnjih poslova Srbije, Austrije i Mađarske potpisali su Memorandum o razumevanju kojim su se tri strane dogovorile o promeni konkrentih mera za suzbijanje ilegalnih migracija.