Printer Friendly Version Aleksandar Vučić, Szerbia kormányfőjének hivatalos budapesti látogatása, és a szerb és a magyar kormány együttes ülése, 2015.07.1. @ 3 July 2015 09:46 AM

Szerbia Köztársaság miniszterelnöke, Aleksandar Vučić július 1-jén hivatalos látogatáson volt Budapesten, ahol megtartották a szerb és magyar kormány együttes ülését is. A látogatás keretében Szerbia kormányfőjét fogadta Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is, akivel a bilaterális kapcsolatokról, az EU-integrációs folyamatról, továbbá az energetikai és infrastrukturális együttműködésről beszélgettek.
A két kormány együttes ülése keretében Vučić kormányfő tárgyalt házigazdájával, Orbán Viktor magyar kormányfővel is.
Az együttes kormányülést követően aláírásra került négy megállapodás is, a infrastrukturális, külügyi, EU-integrációs és oktatási együttműködésre vonatkozóan.
Magyarország és Szerbia kormányfői, Orbán Viktor és Aleksandar Vučić közös sajtótájékoztatót tartottak, amelyen a szerb kormányfő úgy értékelte, hogy a két ország kapcsolatai az újabbkori történelemben most a legjobbak, kiemelte, hogy a kapcsolatok stabilitásának megőrzése Szerbia elsődleges érdeke, és bejelentette, hogy a két ország együttműködik majd a megnövekedett számú migránsok okozta problémák megoldásában. Szerbia miniszterelnöke elmondta azt is, hogy Orbán Viktorral tárgyaltak a közös infrastrukturális projektekről, valamint a magyar vállalkozók szerbiai, és a szerb vállalkozók magyarországi beruházásairól. (bővebben Szerbia kormányának honlapján.)
Az együttes kormányülést megelőzően, június 30-án Szerbia, Ausztria és Magyarország belügyminiszterei Budapesten egyetértési nyilatkozatot írtak alá, amely tartalmazza azokat a konkrét lépéseket, amelyeket a három ország tesz az illegális migráció megfékezésére.