Printer Friendly Version U Ambasadi obeležen Dan državnosti i Dan vojske Srbije, 18.02.2016. @ 23 February 2016 10:58 AM

Povodom Dana državnosti Republike Srbije i Dana vojske Srbije, 18.02.2016. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti je održan tradicionalni svečani prijem, kojem je prisustvovao veliki broj zvanica iz mađarskih državnih institucija , diplomatskog kora i kora vojnih izaslanika, predstavnika srpske zajednice i SPC u Mađarskoj.
Goste je pozdravio ambasador Rade Drobac i tom prilikom istakao i najvažnije rezultate koje je RS postigla u protekloj godini, među kojima je izdvojio značaj otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja sa EU decembra prošle godine. Naglasio je i da regionalna saradnja i unapređenje odnosa sa susedima predstavljaju priritete spoljne politike RS, i s tim u vezi dodao da je bilateralna saradnja sa Mađarskom tokom prošle godine nastavila da se unapređuje. O tome svedoče brojne posete visokih zvaničnika dve zemlje, otvoren i prijateljski razgovor o raznim pitanjima, uključujući i o manjinama. Naveo da dobre bilateralne odnose prati konstantan rast trgovinske razmene, a ekonomska saradnja je obogaćena saradnjom na jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u regionu, rekonstrukciji železničke pruge Beograd-Budimpešta, u saradnji sa Kinom. Istakao je zadovoljstvo što je poslednjih godina obostrano učinjeno mnogo na rešavanju pitanja koja opterećuju manjinske zajednice, a posebno naglasio značajnim to što je mađarska strana preduzela konkretne mere za rešavanje pitanja od značaja za srpsku manjinu u Mađarskoj.
Prijemu je prisustvovao i Šandor Pinter, MUP Mađarske, dok je u ime MSPST Mađarske goste pozdravio Žolt Čutora, zamenik DS za politiku otvaranja prema Istoku, koji je ocenio da se bilateralni odnosi dve zemlje nalaze na istorijskom maksimumu, i s tim u vezi ukazao na značaj daljeg razvijanja strateške saradnje između Mađarske i RS. Istakao je da će Mađarska i ubuduće snažno da se zalaže da RS što pre postane član porodice evropskih zemalja, jer prioritet mađarske Vlade predstavlja unapređenje dobrosusedskih odnosa.