Printer Friendly Version Nagykövetségi fogadás Szerbia Államiságának napja és a Hadsereg napja alkalmából, 2016.02.18. @ 23 February 2016 11:06 AM

Szerbia Államiságának napja és a Szerb Hadsereg napja alkalmából 2016.02.18-án Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetségén hagyományos fogadást tartottak, melyen nagy számban vettek részt a magyarországi állami intézmények képviselői, a diplomáciai kar és a véderő-attaséi kar tagjai, a magyarországi szerb közösség és Szerb Pravoszláv Egyház tagjai.
A vendégeket Rade Drobac nagykövet köszöntötte, hangsúlyozva a Szerbia által tavaly elért legfontosabb eredményeket is, külön kiemelve az EU-val való csatlakozási tárgyalások első fejezeteinek decemberi megnyitását. Kiemelte, hogy a regionális együttműködés és a szomszédokkal való együttműködés prioritás Szerbia külpolitikájában, a Magyarországal való kétoldali kapcsolatok pedig tavaly tovább fejlődtek. Ezt tanúsítják a két ország vezetőinek magas rangú találkozói, továbbá a különböző témákról való nyílt, barátságos párbeszéd, beleértve a kisebbségeket is. Kiemelte, hogy a jó kétoldali kapcsolatokat a kereskedelmi forgalom növekedése kíséri, a gazdasági együttműködés mellett pedig, Kínával együtt, a régió egyik legnagyobb infrastrukturális projektjében is együttműködnek, a Belgrád-Budapest vasútvonal felújításában. Kifejezte elégedettségét, amiért az utóbbi években kölcsönösen sokat tettek a kisebbségi közösségek problémáinak megoldásáért, külön hangsúlyozva annak jelentőségét, hogy a magyar fél konkrét lépéseket tett a magyarországi szerb kisebbség számára fontos kérdések megoldása érdekében.
A fogadáson részt vett Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere is, a Külgazdasági és Külügyminisztérium nevében pedig Csutora Zsolt, a keleti nyitásért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a vendégeket. Úgy értékelte, hogy a két ország bilaterális kapcsolatai történelmileg a legmagasabb ponton vannak, és rámutatott a stratégiai együttműködés további fejlesztésének fontosságára. Kiemelte, hogy Magyarország a jövőben is erőteljesen támogatja, hogy Szerbia Köztársaság mielőbb az európai országok családjának tagjává váljon, mert a magyar kormány prioritása a jószomszédi kapcsolatok fejlesztése.