Printer Friendly Version U Budimpešti održano zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske, 17-18.03.2016. @ 22 March 2016 02:12 PM

U Budimpešti je od 17. do 18. marta održano Osmo zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske. Tokom zasedanja su dogovorene zajedničke aktivnosti u cilju daljeg jačanja trgovinske i ekonomske saradnje dve zemlje, kao i da se naredno zasedanje Komisije održi 2017. godine u Beogradu. Obostrano je istaknuta spremnost za nastavak intenzivnog rada na širenju i produbljivanju bilateralnih ekonomskih odnosa.
Nakon plenarnog sastanka Komisije ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković, koja je i kopredsednik srpskog dela zajedničke komisije za ekonomsku saradnju, je sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Peterom Sijartom, koji je i kopredsednik mađarskog dela Komisije, potpisala Protokol sa zasedanja, a potpisan je i Memorandum o saradnji u oblasti zdravlja i farmaceutske industrije za period 2015-2020, i Memorandum o turističkoj saradnji.
Tokom boravka u Budimpešti ministar Bogosavljević-Bošković se sastala i sa ministrom poljoprivrede Mađarske Šandorom Fazekašom, sa kojim je razgovarala o daljem unapređenju saradnje u oblasti poljoprivrede. Ministar Bogosavljević-Bošković je u okviru programa posetila i Mađarsku poljoprivrendu komoru gde se sastala sa njenim predsednikom Balažom Đerfijem.
Na marginama zasedanja ekonomske komisije je uspešno realizovan i Biznis forum srpskih i mađarskih privrednika, u organizaciji Privredne komore Srbije i Mađarske nacionalne trgovinske kuće, sa fokusom na poljoprivredni i prehrambeni sektor.