Printer Friendly Version Budapesten tartották a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság ülését, 2016.03.17-18. @ 22 March 2016 02:18 PM

A magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság 8. ülését március 17-én és 18-án tartották Budapesten. Az ülésen megállapodtak a két ország kereskedelmi és gazdasági együttműködésének fejlesztését szolgáló közös tevékenységről, valamint arról is, hogy a bizottság következő ülését 2017-ben tartják meg Belgrádban. Mindkét fél kifejezte készségét, hogy folytassa az intenzív munkát a kétoldali gazdasági kapcsolatok bővítése és mélyítése érdekében.
A plenáris ülést követően Snežana Bogosavljević-Bošković, szerbiai mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter, aki egyben a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság szerbiai társelnöke, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel, a bizottság magyarországi társelnökével aláírta a bizottsági ülés jegyzőkönyvét. Szándéknyilatkozatot írtak alá az egészségügyi és gyógyszeripari együttműködés fejlesztésére a 2015-2020 közötti időszakra vonatkozóan, valamint szándéknyilatkozatot a turizmus fejlesztésére is.
Budapesti tartózkodása alatt Bogosavljević-Bošković miniszter találkozott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel is, akivel a mezőgazdasági együttműködés fejlesztéséről tárgyaltak. A program keretében ellátogatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarába is, ahol megbeszélést folytatott Györffy Balázs kamarai elnökkel.
A gazdasági vegyes bizottság ülése mellett sikeresen megrendezésre került a szerb és magyar vállalkozók üzleti fóruma is, amelyet a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektorra fókuszálva a Szerbiai Gazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Kereskedőház szervezett.