Printer Friendly Version U Subotici održano peto zasedanje Međuvladine mešovite komisije za nacionalne manjine Republike Srbije i Mađarske, 04.04.2016. @ 6 April 2016 02:52 PM

U Subotici je 04. aprila 2016. g., nakon pet godina pauze, obnovljen rad Međuvladine mešovite komisije (MMK) za nacionalne manjine Republike Srbije (RS) i Mađarske. Zasedanje komisije, peto po redu, otvorili su kopredsednici komisije, Nenad Ivanišević, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS, i Ferenc Kalmar, poverenik ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine zadužen za razvoj susedske politike Mađarske, a rad komisije su pozdravili Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS, Aleksandar Vulin, i Predsednik Skupštine AP Vojvodine i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor, koji su istakli izuzetan razvoj bilateralnih odnosa između dve zemlje i poželeli uspešan rad ove komisije, u interesu srpske nacionalne manjine u Mađarskoj i mađarske nacionalne manjine u RS.
Nakon svestrane analize velikog broja pitanja iz domena prava nacionalnih manjina u obe zemlje, kopredsednici komisije, N. Ivanišević i F. Kalmar, su potpisali zajednički zapisnik koji će poslužćiti kao osnova za dalji rad na poboljšanju uslova života i rada nacionalnih manjina u RS i Mađarskoj.
Na sednici je dogovoren nastavak rada u užem sastavu radi usaglašavanja onih pitanja oko kojih na sednici nije bilo potpune saglasnosti a postignuti dogovori bi se kasnije uneli u zapisnik kao njegov aneks.
Rad komisije je protekao u prijateljskoj atmosferi i uz međusobno uvažavanje interesa.