Printer Friendly Version Szabadkán tartották Szerbia és Magyarország kormányközi kisebbségi vegyes bizottságának 5. ülését, 2016.04.04. @ 6 April 2016 02:54 PM

Szerbia és Magyarország kormányközi kisebbségi vegyes bizottsága öt év szünet után, újra megkezdte munkáját 2016. április 4-én, Szabadkán. A bizottság ötödik ülését a testület társelnökei, Nenad Ivanišević, Szerbia munka-, foglalkoztatás-, harcosügyi és szociálisvédelmi minisztériumának államtitkára és Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájáért felelős miniszteri biztosa nyitotta meg. A bizottság munkáját üdvözölte Aleksandar Vulin, Szerbia munka-, foglalkoztatás-, harcosügyi és szociálisvédelmi minisztere és Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőháza és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, akik kiemelték, hogy a kétoldalú kapcsolatok rendkívül jól fejlődtek, továbbá a magyarországi szerb és a szerbiai magyar kisebbség érdekében eredményes munkát kívántak a bizottságnak.
A két ország kisebbségjogi kérdéseinek sokoldalú elemzése után a bizottság társelnökei, Nenad Ivanišević és Kalmár Ferenc aláírták a közös jegyzőkönyvet, amely a további munka alapját képezi majd a szerbiai és magyarországi nemzeti kisebbségek élet- és munkakörülményeinek javítása érdekében.
Az ülésen megegyezés született arról, hogy a munkát szűkebb körben folytatják majd annak érdekében, hogy összehangolják azokat a kérdéseket, amelyekre vonatkozóan nem volt teljes egyetértés, és amelyek a jegyzőkönyvbe mellékletként kerülnek majd be.
A bizottság munkája baráti hangulatban folyt, egymás érdekeinek kölcsönös tiszteletben tartásával.