Printer Friendly Version Jadranka Joksimović hivatalos magyarországi látogatáson, 2016.08.31. @ 13 September 2016 01:55 PM

Jadranka Joksimović, EU-integrációért felelős, tárca nélküli miniszter Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter meghívására augusztus 31-én hivatalos látogatáson tartózkodott Budapesten. Ennek során külön találkozott Szijjártó Péter miniszterrel, és Takács Szabolccsal, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkárával.
Jadranka Joksimović a beszélgetések során megköszönte Magyarországnak a Szerbia EU-integrációs útján nyújtott őszinte támogatást, és kifejezte meggyőződését, hogy az év végéig még néhány tárgyalási fejezet megnyitására sor kerül. Rámutatott annak szükségességére is, hogy a két ország együtt pályázzon a határmenti együttműködésre szánt EU-forrásokra. Kiemelte annak jelentőségét, hogy a magyar nemzeti kisebbség bekapcsolódjon Szerbia politikai életébe, és úgy ítélte meg, hogy helyzetük a jövőben is javulni fog. A két kormány következő együttes ülését az együttműködés fejlesztése iránti készségként értékelte. A regionális helyzetről szólva hangsúlyozta, hogy Szerbia nem fog hozzájárulni a feszültség növeléséhez, és tartózkodni fog a nyilatkozatoktól, ám az EU-tagállamoknak jóval nagyobb a felelősségük a regionális feszültségek csillapításában.
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter bejelentette,hogy hamarosan újabb határákelőhely nyílik a két ország között, majd még egy 2020-ig. A szerbiai magyar nemzeti kisebbségről szólva kifejezte Magyarország köszönetét, amiért Aleksandar Vučić kormányfő úgy döntött, hogy a VMSZ köztársasági és tartományi szinten is a hatalom része legyen.