Printer Friendly Version Zvanična poseta Ivice Dačića, prvog potpredsednika Vlade R. Srbije i Ministra spoljnih poslova R. Srbije, Mađarskoj, 02-03.10.2016. @ 4 October 2016 11:53 AM

Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i Ministar spoljnih poslova R. Srbije, boravio je u zvaničnoj poseti Mađarskoj 02. i 03. oktobra 2016. g. na poziv Petara Sijarta, MSPST Mađarske. U razgovoru sa domaćinom P. Sijartom je istakao značaj nastavka stabilnog i kontinuiranog trenda u razvoju bilateralnih odnosa. Dogovoreno je da se zajednička sednica dve vlade održi 20. i 21. novembra o.g. u Nišu. Mađarska strana je ponovila snažnu podršku evrointegracijama Srbije, kao i za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, u prvom redu 5, 20, 25 i 26. Ministar P. Sijarto je naglasio da će Mađarska u vidu pomoći uputiti 20 pripadnika svojih policijskih snaga u Srbiju, u cilju podrške u zaštiti srpsko-makedonske i srpsko-bugarske granice. I. Dačić je zahvalio na mogućnosti obuke mladih diplomata iz RS u oblasti evropskih integracija u MSPST Mađarske, i s tim u vezi ponudio organizaciju programa obuke u MSP R. Srbije za jednog mađarskog diplomatu.
I. Dačić, MSP RS, se tokom boravka susreo i sa Viktorom Orbanom, PV Mađarske, kada je bilo reči o bilateralnim odnosima i regionalnoj stabilnosti, pri čemu je mađarski premijer podvukao da njegova zemlja pruža punu podršku R. Srbiji u procesu evrointegracija.
I. Dačić, MSP RS se u Ambasadi Srbije u Budimpešti susreo i sa predstavnicima zajednice Srba u Mađarskoj koji su iskazali zadovoljstvo razvojem situacije od prošlogodišnje sednice dve vlade i založili se za realizaciju dogovorenih konkretnih projekata kada je reč o položaju srpske manjine u Mađarskoj.