Printer Friendly Version Ivica Dačić, Szerbia első miniszterelnök-helyettesének és külügyminiszterének hivatalos magyarországi látogatása, 2016.10.02-03. @ 4 October 2016 11:55 AM

Ivica Dačić, Szerbia első miniszterelnök-helyettese és külügyminisztere október 2-án és 3-án Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter meghívására hivatalos látogatáson tartózkodott Magyarországon. A Szijjártó Péter házigazdával való találkozón kiemelte a bilaterális kapcsolatok stabil és folyamatos fejlesztésének jelentőségét. Megállapodás született arról, hogy a két kormány együttes ülését 2016. november 20-21. tartják meg Nišben. A magyar fél ismételten kinyilvánította határozott támogatását Szerbia EU-tagságához, továbbá újabb tárgyalási fejezetek, elsősorban az 5., 20., 25. és 26. tárgyalási fejezet megnyitásához. Szijjártó Péter miniszter kiemelte, hogy Magyarország húsz rendőrrel támogatja Szerbia déli határainak, a szerb-macedón és szerb-bolgár határnak a védelmét. Ivica Dačić megköszönte, hogy szerbiai fiatal diplomatáknak lehetőségük van Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumában EU-integrációs képzésen részt venniük, és felajánlotta hogy Szerbia Külügyminisztériumában egy magyar diplomatát fogadnak továbbképzésre.
Ivica Dačić külügyminiszter találkozott Orbán Viktor magyar kormányfővel is, akivel a kétoldalú kapcsolatokról és a regionális stabilitásról beszélgettek, minek során a magyar kormányfő kiemelte, hogy országa teljes mértékben támogatja Szerbiát az EU-csatlakozási folyamatban.
Ivica Dačić Szerbia budapesti nagykövetségén találkozott a magyarországi szerb közösség képviselőivel is, akik elégedettségüknek adtak hangot a legutóbbi közös kormányülés óta bekövetkezett fejlemények kapcsán, és kiemelték a magyarországi szerb kisebbség helyzetével kapcsolatos, egyeztetett, konkrét projektumok megvalósításának szükségességét.