Printer Friendly Version Zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske u Nišu, 20-21. 11.2016. @ 24 November 2016 01:01 PM

Treća zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske održana je u Nišu 20. i 21. novembra 2016.g., kojom prilikom je obostrano ocenjeno da međusobni odnosi nikada nisu bili bolji i potvrđena spremnost za njihovo dalje unapređenje.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednik Vlade RS, Aleksandar Vučić ocenio da Srbija i Mađarska imaju iskrene i prijateljske odnose, koji su u političkom smislu najbolji mogući, a cilj je da se oni u sferi ekonomije dodatno poboljšaju. Premijer Vučić je naveo da je sa svojim mađarskim kolegom razgovarao i o privlačenju investitora iz te zemlje, i to ne samo u Vojvodinu, već i u druge delove Srbije, kao i da je i Mađarska zainteresovana za privlačenje srpskih investitora.
Premijer Vučić je izrazio zahvalnost Mađarskoj zbog podrške koju pruža Srbiji u procesu evropskih integracija. Ocenio je i da je odnos Srbije prema mađarskoj manjini veoma dobar, kao i da je odnos Mađarske prema srpskoj zajednici u toj zemlji takođe odličan.
Premijer Mađarske, Viktor Orban, je poručio da njegova zemlja želi da investira u Srbiju, i to u privredne grane koje su u obostranom interesu, dodajući da analize te zemlje pokazuju da Srbija stoji pred velikim uzletom u razvoju i da pruža značajne mogućnosti inostranim investitorima. Istakao je i da je stabilnost u Srbiji od ključnog značaja za stabilnost čitave centralne Evrope, uključujući i Mađarsku, i zato će podržati sve korake protiv terorizma i za očuvanje sigurne bezbednosne situacije u Srbiji. Orban je vezano za nacionalne manjine konstatovao da Srbija sprovodi manjinsku politiku koja prevazilazi evropske standarde.
Na marginama zajedničke sednice vlada u Nišu održan i srpsko-mađarski biznis forum u organizaciji Privredne komore Srbije i Nacionalne trgovinske kuće Mađarske, na kome je učestvovalo 250 privrednika iz 170 kompanija.