Printer Friendly Version Közös szerb-magyar kormányülés Nišben, 2016.11.20-21. @ 24 November 2016 01:52 PM

Szerbia és Magyarország kormányainak harmadik együttes ülését Nišben tartották november 20-án és 21-én, amikor is mindkét fél úgy értékelte, hogy a bilaterális kapcsolatok soha nem voltak jobbak, és kifejezték szándékukat a kapcsolatok további fejlesztésére.
A közös sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić, Szerbia kormányfője kiemelte, hogy Szerbia és Magyarország kapcsolatai őszinték és barátiak, politikai értelemben a lehető legjobbak, és a cél, hogy a kapcsolatok gazdasági téren is bővüljenek. Vučić kormányfő elmondta, hogy magyar kollégájával a magyar befektetők bevonzásáról is beszéltek, és pedig nemcsak Vajdaságba, hanem Szerbia más részeibe is, emellett Magyarország is érdekelt a Szerbiából érkező befektetők iránt.
Vučić kormányfő köszönetet mondott Magyarországnak Szerbia európai integrációjának támogatásáért. Úgy értékelte, hogy Szerbia kapcsolata a szerbiai magyarsággal nagyon jó, és hogy Magyarország viszonya az ottani szerb közösséghez ugyanilyen jó.
Orbán Viktor, Magyarország kormányfője elmondta, hogy országa kész beruházni Szerbiában, mégpedig olyan területeken, amelyek mindkét fél érdekeit szolgálják. Hozzátette, hogy elemzéseik szerint Szerbia nagy fellendülés előtt áll, és a külföldi befektetőknek jelentős lehetőségeket kínál. Kiemelte, hogy Szerbia stabilitása kulcsfontosságú az egész Közép-Európa, így Magyarország stabilitása szempontjából is, ezért támogatják Szerbia minden olyan lépését, amely a terrorizmus ellen irányul és Szerbia biztonságának megőrzését szolgálja. A nemzeti kisebbségekkel kapcsolatban Orbán Viktor megállapította, hogy Szerbia kisebbségpolitikája meghaladja az európai normákat.
A szerb-magyar kormányzati csúcs alkalmából Nišben a Szerb Gazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Kereskedőház szervezésében magyar-szerb üzleti fórumot is tartottak, amelyen mintegy 250 vállalkozó vett részt 170 cég képviseletében.