Printer Friendly Version U Ambasadi obeležen Dan državnosti i Dan Vojske Srbije, 14.02.2017. @ 22 February 2017 09:09 AM

Povodom Dana državnosti i Dana vojske Republike Srbije, 14.02.2017. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti je održan tradicionalni svečani prijem, kojem je prisustvovao veliki broj zvanica iz mađarskih državnih institucija, diplomatskog kora i kora vojnih izaslanika, predstavnika srpske zajednice i SPC u Mađarskoj.
Goste je pozdravio ambasador Rade Drobac i tom prilikom istakao najvažnije rezultate koje je R. Srbija ostvarila u proteklom periodu, među kojima je izdvojio ekonomsku stabilizaciju zemlje i unapređenje bilateralne saradnje sa Mađarskom, čemu su doprineli veoma dobri lični odnosi visokih predstavnika dve zemlje, o čemu najbolje svedoči redovno održavanje zajedničkih sednica dve vlade, već tri godine zaredom. Naglasio je da dobre bilateralne odnose prati konstantan rast trgovinske saradnje, ali i sve razvijenija saradnja u oblasti infrastrukturnih projekata. Istakao je zadovoljstvo što je obostrano mnogo učinjeno na rešavanju pitanja koja opterećuju manjinske zajednice, i posebno istakao značajnim to što je u proteklih godinu dana mađarska strana donela konkretne odluke koje su usmerene na rešavanje pitanja od značaja za srpsku manjinu u Mađarskoj.
U ime MSPST Mađarske, goste je pozdravio Laslo Sabo, zamenik MSPST i parlamentarni DS, koji je ukazao na bliskost dva naroda naglasivši da postoji dosta stvari koje slavimo zajedno. Osvrnuvši se na pozitivan trend u razvoju bilateralne saradnje, istakao je značaj unapređenja saradnje na ekonomskom planu i ukazao na značaj modernizacije pruge Beograd-Budimpešta. Kada je reč o migracionoj politici, ocenio je da je mađarsko-srpska saradnja od “krucijalnog značaja”, i afirmativnim tonom govorio o značaju i položaju srpske nacionalne manjine u Mađarskoj, kao i mađarske manjine u R. Srbiji.
Na kraju svečanosti je hor budimpeštanske Osnovne škole i gimnazije “Nikola Tesla” otpevao pesmu “Ovo je Srbija”.