Printer Friendly Version Nagykövetségi fogadás Szerbia Államiságának napja és a Hadsereg napja alkalmából, 2017.02.14 @ 22 February 2017 09:18 AM

Szerbia Államiságának napja és a Szerb Hadsereg napja alkalmából 2017.02.14-én Szerbia Köztársaság Nagykövetségén Budapesten hagyományos fogadást tartottak, melyen nagy számban vettek részt a magyarországi állami intézmények képviselői, a diplomáciai kar és a véderő-attaséi kar tagjai, a magyarországi szerb közösség és Szerb Pravoszláv Egyház tagjai.
A vendégeket Rade Drobac nagykövet köszöntötte, hangsúlyozva a Szerbia által tavaly elért legfontosabb eredményeket, amelyek közül kiemelte az ország gazdasági stabilizálását és a Magyarországgal való bilaterális együttműködés fejlesztését, amihez hozzájárultak a két ország magas rangú tisztségviselőinek kiváló személyes kapcsolatai, amit a legjobban tanúsítanak a két kormány rendszeres közös ülései, amelyet sorrendben immár három éve megtartanak. Kiemelte, a jó bilaterális kapcsolatokat a kereskedelmi együttműködés folyamatos növekedése kíséri, továbbá a mind fejlettebb együttműködés az infrastrukturális projektumok terén. Elégedettségének adott hangot, amiért mindkét oldalon sokat tettek a kisebbségi közösségeket terhelő kérdések megoldásáért, és külön kiemelte annak jelentőségét, hogy az elmúlt egy évben a magyar fél konkrét döntéseket hozott a magyarországi szerb közösség számára fontos kérdések megoldása érdekében.
Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma nevében Szabó László miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár köszöntötte a vendégeket. Rámutatott a két nemzet közelségére, kiemelve a közös ünnepeket. A bilaterális együttműködés pozitiv alakulásáról szólva hangsúlyozta a gazdaság terén való együttműködés fejlesztésének jelentőségét és rámutatott a Belgrád-Budapest vasútvonal korszerűsítésének jelentőségére. A migrációs politika kapcsán úgy értékelte, hogy a magyar-szerb együttműködés elengedhetetlen, és pozitivan méltatta a magyaroszági szerb nemzeti kisebbség jelentőségét és helyzetét, akárcsak a szerbiai magyarságét is.
A fogadás folytatásában a budapesti  "Nikola Tesla" szerb tanítási nyelvű általános iskola és gimnázium kórusa előadta az  "Ez Szerbia" című dalt.