Printer Friendly Version Aleksandar Vučić, Szerbia és Áder János, Magyarország elnökének találkozója, 2017.01.09. @ 13 September 2017 08:28 AM

Aleksandar Vučić, Szerbia Köztársaság elnöke a Zentai csata 320. évfordulója alkalmából szeptember 11-én Zentán találkozott Áder Jánossal, Magyarország elnökével.
A két küldöttség találkozója során Vučić elnök köszönetet mondott Magyarországnak Szerbia európai integrációs útjának támogatásért, és elégedettségének adott hangot Szerbia és Magyarország kapcsolatainak eredményes fejlődéséért, kiemelve a két ország politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatainak magas szintjét. „Szerbia és Magyarország kapcsolatainak stabilitása és eredményes fejlődése mindkét ország számára prioritás. Idén januártól júliusig az árucsere-forgalom elérte a 818,7 millió eurót, ami arra utal, hogy mindkét országban erősödött az üzleti bizalom”, mutatott rá Vučić elnök. Kiemelte, hogy Szerbiában kedvező és ösztönző a befektetői környezet, valamint hogy várják a magyar befektetéseket és a magyar cégeket a közös projektekben. Hozzátette, hogy szorosabb együttműködés lehetséges az infrastruktúra, közlekedés, energetika, mezőgazdaság, vízgazdálkodás, telekommunikáció, turizmus és határmenti együttműködés terén.
Áder János kiemelte, hogy a kétoldalú kapcsolatok a legmagasabb szinten vannak, továbbá hogy a politikai párbeszéd és a két ország vezetőinek személyes kapcsolatai folyamatosan fejlődnek, hangsúlyozva,hogy a kapcsolatok fejlesztése nagymértékben Aleksandar Vučić elnök érdeme. „Magyarország támogatja Szerbia belépését az EU-ba és készen áll arra, hogy a csatlakozási tárgyalásokban szerzett tapasztalatait átadja Szerbiának”, emelte ki Magyarország elnöke.
A találkozó után Aleksandar Vučić és Áder János koszorút helyeztek el a Zentai csata emlékhelyén.