Printer Friendly Version Zatvoren „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, 06.10.2017 @ 10 October 2017 11:16 AM

Osma tradicionalna manifestacija „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“ je 6. oktobra 2017. godine svečano zatvorena u prostorijama Ambasade.
U prisustvu predstavnika mađarske državne administracije, diplomatskog kora i institucija Samouprave Srba u Mađarskoj, prisutnima se obratio Nemanja Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova RS, koji je rekao da se bilateralni odnosi dve zemlje nalaze na najvišem nivou u njihovoj istoriji, i ukazao da najveće zasluge za to pripadaju ličnom odnosu PR RS, Aleksandra Vučića i PV Mađarske, Viktora Orbana. Istakao je da dva naroda dele iste korene kulture, kao i da su još 1826. godine osnovane brojne srpske kulturne i obrazovne institucije u Mađarskoj. Nemanja Stevanović se zahvalio mađarskoj vladi na pomoći koju pruža srpskim institucijama u Mađarskoj.
Atila Filep, zamenik državnog sekretara u Ministarstvu za ljudske resurse Mađarske je citirao reči svetski poznatog mađarskog kompozitora, Zoltana Kodalja, koji je rekao „da kultura ne može da se nasledi, ukoliko se generacije koje dolaze ne budu borile za nju“.
Ambasador Rade Drobac je istakao da su aktivnosti dva naroda na kulturnom planu uslov za očuvanje njihovog nacionalnog identiteta, a da živa kulturna aktivnost predstavlja rezultat sveukupnih dobrih bilateralnih odnosa koji su najbolji u istoriji dve zemlje.
Мilan Đurić, direktor SKDC u Budimpešti je ocenio da ovogodišnja manifestacija predstavlja „korak napred“, imajući u vidu da je za mesec dana svog trajanja okupila veliki broj članova srpske zajednice u Mađarskoj.