Printer Friendly Version Véget ért a Szerb Kultúra Hónapja Magyarországon, 2017.10.06. @ 10 October 2017 11:59 AM

A nyolcadik alkalommal megrendezett „Szerb Kultúra Hónapja Magyarországon” hagyományos rendezvénysorozat október 6-án ünnepélyesen véget ért a nagykövetség épületében.
A magyar állami közigazgatás, a diplomáciai kar és a Szerb Országos Önkormányzat képviselőinek jelenlétében a részvevőkhöz Nemanja Stevanović, Szerbia Köztársaság Külügyminisztériumának államtitkára szólt, aki elmondta, hogy a két ország kapcsolatai történelmük során a legmagasabb szintűek, és rámutatott, hogy ebben legnagyobb érdeme az Aleksandar Vučić, Szerbia Köztársaság elnöke és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke között fennálló személyes kapcsolatnak van. Kiemelte, hogy a két nép kulturális gyökerei azonosak, valamint azt is, hogy Magyarországon még 1826-ban megalapítottak számos szerb művelődési és oktatási intézményt. Nemanja Stevanović köszönetet mondott a magyar kormánynak a magyarországi szerb intézmények működéséhez nyújtott segítségért.
Fülöp Attila, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára a világhírű zeneszerzőt, Kodály Zoltánt idézte, aki azt mondta „A kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi azt magának.“
Rade Drobac nagykövet kiemelte, hogy a két nép kultúra terén végzett tevékenysége a feltétele annak, hogy megőrizzék nemzeti identitásukat, továbbá hogy az élő kulturális aktivitás annak eredménye, hogy a kétoldalú kapcsolatok minden téren a legjobbak a két ország történetében.
Milan Đurić, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ igazgatója úgy értékelte, hogy az idei rendezvény egy lépés előre, tekintettel arra, hogy egy hónapos időtartama alatt a magyarországi szerb közösség nagyszámú részvevőjét gyűjtötte össze.