Printer Friendly Version U Budimpešti održana 4. zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske, 08-09.02.2018. @ 19 February 2018 10:50 AM

U Budimpešti je 08-09. februara 2018. godine održana četvrta zajednička sednica Vlada Republike Srbije i Mađarske, predvođenih Predsednicima Vlada Anom Brnabić i Viktorom Orbanom.
Pre zajedničke sednice održan je niz bilateralnih susreta resornih ministara o konkretnim pitanjima od obostranog interesa, a odvojeni razgovor su imali i PV Ana Brnabić i Viktor Orban.
Zajednička sednica, kojoj su prisustvovali skoro svi ministri sa obe strane, potvrdila je izuzetno dobre i prijateljske odnose vlada Srbije i Mađarske, obostranu spremnost da se oni dalje unapređuju i razvijaju, nastavak aktivne podrške Mađarske pristupnom procesu Srbije u EU, kao i orijentaciju na razvoj međusobne ekonomske saradnje, pri čemu je od posebnog značajan spremnost obe zemlje da se ekonomska saradnja Mađarske sa Srbijom proširi na teritoriju cele Srbije. Poseban značaja je dat i na povezivanje Srbije i Mađarske u oblasti infrastrukture i komunikacija, odnosno saobraćaja. U okviru sednice je potpisano 10 sporazuma iz raznih oblasti, od infrastrukture, poljoprivrede i vojne saradnje do produžetka programa kulturne i prosvetne saradnje.
Obostrano je ocenjeno da su obe zemlje za nacionalne manjine one druge učinile izuzetno mnogo i da je to značajan napredak u obezbeđivanju njihovih prava i stvaranju uslova za nesmetano ispoljavanje njihovih kulturnih posebnosti i interesa.
U sklopu zajedničke sednice održan je i biznis forum, i u okviru njega i energetski forum, na kome su izlagali i PV Ana Brnabić i Viktor Orban.
Na kraju posete, PV Republike Srbije Anu Brnabić je u kurtoaznu posetu primio i predsednik Mađarske Janoš Ader.