Printer Friendly Version Srpsko-mađarski poslovni forum u Ambasadi R. Srbije 07.06.2018. @ 12 June 2018 09:35 AM

U Ambasadi je 07. 06. 2018. godine organizovana promocija privrednog potencijala Severnobanatskog okruga sa posebnim osvrtom na saradnju u oblasti ekologije. Promociju su organizovali Severnobanatski upravni okrug i Budimpeštanska trgovinska i industrijska komora (BKIK) u saradnji i uz logističku podršku Ambasade R. Srbije u Budimpešti.
Pre početka poslovnog foruma ambasador Rade Drobac je imao odvojeni razgovor sa Gaborom Čoltom, novo izabranim predsednikom BKIK. A zatim je ambasador Rade Drobac otvorio poslovni forum. Tom prilikom je rekao da je ovaj poslovni forum posvećen razvoju privredne saradnje između dve zemlje i da će i ovaj skup tome značajno doprineti. Naglasio je da Ambasada R. Srbije ulaže maksimalne napore da doprinese ne samo razvoju dobrih političkih i sveukupnih odnosa Srbije i Mađarske, već posebno razvoju ekonomske saradnje jer je to prioritet u odnosima vlada i Srbije i Mađarske.
Gabor Čolto je rekao da ovakvi skupovi treba da unaprede poslovne odnose i time unaprede celokupnu privredu. Dodao je da je važna i činjenica da se Srbija nalazi na putu ulaska u Evropsku uniju i da je nedvosmislena i prijateljska podrška Mađarske u tom procesu.
Nakon uvodnih izlaganja, predstavnici opština Severnobanatskog upravnog okruga (opština Ada, Senta, Kanjiža, Novi Kneževac, Čoka i Kikinda) su putem dobro pripremljenih video prezentacija predstavili investicione i turističke potencijale svojih opština.
U drugom delu foruma je održan radni sastanak koji je vodio Oto Kišmarton, ministar-savetnik. Uspostavljeni su novi kontakti i razgovarano je o nastavku postojeće i razvoju nove saradnje između lokalnih samouprava i mađarskih privrednika članova BKIK, posebno u oblasti zaštite životne sredine.
Poseban kvalitet uspehu poslovnog foruma su dali B2B razgovori koji su održani nakon drugog dela foruma uz posluženje gastronomskih specijaliteta sa područja Severnog Banata.